I denne weekend så et nyt selvforsvarskoncept for første gang dagens lys i Sorø

En gruppe spændte piger var mødt til to timers workshop i selvforsvar. Systemet som de skulle møde denne dag er det såkaldte PDR system. Personal Defense Readiness er et system udviklet af Tony Blauer i USA med mere en 40 års erfaring. Det unikke ved systemet er udgangspunktet i undersøgelser og erfaringer fra virkelige hændelser. Den fysiske del bygges derfor op via øvelser og scenarier, som dels er realistiske i udformning, samt sikre i træning. Derudover anerkender metoden og teknikkerne der anvendes kroppens helt naturlige respons- og bevægelsesmønster.

Det rummer dog mangt og mere end blot teknikker til at agere i eller afværge et angreb eller overfald. Der lægges stor vægt på at skærpe de unges opmærksomhed i deres færden, handlinger og situationsfornemmelse. Det at tage vare på sig selv og hinanden inden uheldet er ude.

Således kommer alle omkring opmærksomhed for at undgå en tilspidset situation, konflikthåndtering for at undgå eskalering samt forsvar, hvis et overfald iværksættes.

Pigerne gik til den og var på fra første øjeblik, ikke kun i de praktiske øvelser; men især også under oplæg og dialog, hvor der blev talt om faktuelle hændelser og hvordan man som ung pige, alene og i gruppen, kan tage vare på sig selv og hinanden. Der blev talt om at holde aftaler, være der for veninden og tale åbent om ubehagelige situationer med såvel veninder som forældre.

En væsentlig del af PDR undervisningen er forebyggelse og genkendelse af situationer som kan ende i fysisk konflikt.

PDR systemet undervises som workshop og i Sorø, hvor der nu er certificerede PDR Coaches i Ann Laursen og Thomas Brandt, som igennem choosesafety.dk formidler viden, dialog og sikkerhed for mange målgrupper.