Klassisk i Sorøs 47. sæson 2016 er lige om hjørnet. I år byder arrangørerne på en bred vifte af koncerter i flere forskellige sammensætninger og nye spillesteder rundt om i Sorø.

YOA PRESSESymfoniorkester i verdensklasse
Som det eneste sted i Danmark vil YOA Orchestra of the Americas (www.yoa.org) åbne festivalen med et brag af en koncert i Sorø Klosterkirke, søndag den 31. juli. Det er et symfoniorkester i verdensklasse bestående af unge musikere mellem 18 og 30 år fra omkring 25 forskellige lande. Missionen med orkestret er at bringe unge talenter sammen på tværs af grænser og spiller sammen med verdenstalenter som Yo-Yo Ma og Paquito D’Rivera, Plácido Domingo og Philip Glass m.fl. Siden begyndelsen i 2002 er det blevet til mere end 300 koncerter verden over. Programmet byder på musik af Bernstein, Mendelssohn og Revueltas. Som solister optræder violinisten Alexandra Soumm og jazz-saxofonisten Aske Drasbæk. Det hele dirigeres af Carlos Miguel Prieto.

Koppel og Conrad på kunstmuseet
Allerede onsdagen efter den 3. august danner Sorø Kunstmuseum rammerne om den næste festlige koncert, som står i operettens og operaens tegn. Det er tenor Thomas Peter Koppel og pianist Carol Conrad, stifterne af OperetteKompagniet, der indtager scenen med et festprogram ud over det sædvanlige. Duoen har lovet alt godt fra operaens og operettens verden denne eftermiddag, krydret med lidt andet overraskende! Ved deres side står den smægtende svenske sopran, Cecilia Lindwall, der spillede hovedrollen som Sylva i Csárdásfyrstinden på Hofteatret i kompagniets første produktion sidste år. Det er muligt at komme ind på Sorø Kunstmuseum og se udstillingen allerede fra kl. 17.00 og hvis man skulle have lyst til at lave en hel festaften ud af det, kan man bestille et måltid mad i Kunstmuseets café. Det kræver dog lige en tilmelding og betaling i museumsbutikken.

Musik på søen
For de naturelskende vil en tur på Sorø Bådfarts ”Lille Claus” med sang og musik være en oplagt mulighed når vi lægger fra den 4. august kl. 16.30. Med på båden er nemlig sopranen Louise Pape og akkompagnatøren Merethe Køhl Hansen og de vil sætte stemningen med danske sange, operettemusik og fællessang. Der bydes også på lidt til ganen undervejs.

Orgelkoncert
Dagen efter fredag den 5. august er der hele 2 koncerter på programmet. Kl. 16.30 har vi orgelkoncert på Sorø Klosterkirkes skønne orgel med Jonathan Dimmock, som har udmærket sig gennem sine blændende og meget følsomme orgelkoncerter i kirker, store koncertsale, musikfestivaler og katedraler i hele verden. Jonathan Dimmock spiller musik af orgelmusikkens mester: J.S. Bach.

Klaverkoncert i festsalen
Og vi bliver ved tangenterne, fordi samme aften vil pianisten Christina Bjørkøe spille klaverkoncert i den smukke festsal på Sorø Akademi kl. 20.00. Hun spiller et dejligt program med Prokofiev, Beethoven og Mogens Christensen. Christina Bjørkøe er senest kendt for sin Carl Nielsen indspilning, som hun vandt P2 prisen for, og hun er flittig koncertpianist og underviser til daglig som docent på Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole.

Strygere fra Wien
Søndag den 7. august vælder wienerklassiske toner rundt under hvælvingerne på Sorø Klosterkirke. Vi får nemlig besøg af 5 dygtige strygere fra Wien, som tilsammen kalder sig Wienerkammersymphonie. De har gæstet Sorø før og spiller skønt, så derfor har vi inviteret dem igen og denne gang for også at blive en dag mere udover deres koncertdag. De vil nemlig gerne dele ud af deres erfaringer og strygeteknik i wienerklassisk spillestil under en Masterclass mandag den 8. august. Det er muligt at deltage som både aktiv og passiv deltager. Der er stadig ledige pladser og som aktiv skal man helst have et niveau svarende til MGK. Programmet til koncerten om søndagen byder på musik af Haydn, Schubert, Kreutz og Korngold.

Seks kvindestemmer
Onsdag den 10. august er der igen 2 koncerter på programmet. Begge foregår i Sorø Klosterkirke, først en orgelkoncert kl. 16.30 på kirkens orgel med kirkens egen organist Merethe Køhl Hansen, som spiller et program med musik af Mendelssohn, Brahms, Bruhns, Weckmann, Buxtehude og Bach og sammen aften kl. 20.00 kan man høre vokalselskabet GLAS. GLAS er et dansk/nordisk vokalensemble bestående af seks kvindestemmer. Ensemblet klinger som ét instrument, der med sublim præcision behersker dansende ornamentik, tæt stemmeføring og skæve taktarter sunget med et særligt metallisk klangideal, der har sin inspiration fra den bulgarske sangtradition. Ved koncerten synger de nordiske folkeviser.

Café Tre Konger – nyt spillested
Og så skal vi på Café Tre Konger med Island Quartet. Island Quartet er en australsk strygetrio med fagot, som spiller på historiske instrumenter. De spiller et program med musik af Devienne, Danzi og Mozart kl. 17.00. Derefter er der en lækker menu fra Café Tre Konger og i mens vil der være hyggemusik fra klaveret med Merethe Køhl Hansen. Det er også muligt kun at høre koncerten, hvis man ikke ønsker mad.

Den store finale
Hele vores klassiske musiksæson sluttes på festlig vis med Händels Oratorium for Kor, Soli og Orkester ”Samson”.
Det er søndag den 28. august kl. 16.00 i Sorø Klosterkirke og det er vores lokale kor, Chorus Soranus og deres dirigent Svend Lyngberg Larsen sammen med Det unge Kammerorkester og solister.

Händel oplevede enorm succes med sine italienske operaer i London, men sidst i 1730erne svigtede interessen for denne genre. Händel kastede sig derfor over en ny type musik med engelsk tekst: oratoriet. Denne musikform er ikke tænkt for scenen, men for opførelse i koncertsalen. Stoffet fandt Händel i stor udstrækning i biblen. Mest kendt af alle oratorier er ”Messias,” der har en fast plads i koncertrepertoiret verden rundt i mere end 200 år. Næsten samtidig med ”Messias” skrev Händel ”Samson.” Handlingen findes i Det gamle Testamente, Dommernes bog kap. 16. Teksten er imidlertid en omarbejdelse af den engelske digter John Miltons digt ”Samson Agonistes” fra 1671.

Ved opførelsen i høres Adam Riis i rollen som Samson, Anna Jobrant som Dalila, Morten Grove Frandsen som Micah, Samsons ven, Jakob Soelberg som Manoah, Samson far, Jakob Vad som kæmpen Harapha, i andre roller Nina Bols Lundgren og Erlend Tyrmi.

Billetter mv.
Billetsalg foregår primært via Ticketmaster. Her kan man hjemmefra gå ind på www.ticketmaster.dk og købe billet, som printes ud og forevises ved indgangen. Undtagen koncerten på Café 3 Konger, hvor billetter sælges ved henvendelse til Cafeen. Ved Operettekoncerten på Sorø Kunstmuseum er det også muligt at tilkøbe et måltid i cafeen på Sorø Kunstmuseum. Dette kan ske ved henvendelse til Museumsbutikken.

Derudover er det muligt at købe billet i forvejen på Sorø Bibliotek eller kontant/mobilepay ved indgangen fra 1 time før koncertstart.

Billetpriserne varierer fra koncert til koncert, se koncertoversigten på www.soroemusik.dk. For alle koncerter i Sorø Klosterkirke og Sorø Akademi er det muligt at købe et partoutkort for 470 kr. på www.ticketmaster.dk.

Børn/unge under 18 har gratis adgang.

To af koncerterne i år har fri entré.

Yderligere programinformation kan ses på www.soroemusik.dk

Hent koncertprogram