Asger Jorn formulerede sig således i et brev til Karl Bovin om hans malerier: “Værkerne er gennemsyret af en musikalitet som buestrøgene på en violin”.

Karl Bovin (1907-1985) er hovedpersonen i Sorø Kunstmuseums forårsudstilling. I sine malerier har Bovin forenet egne interesser som musikken, naturen og arkæologien med kunsten, hvorfor Asger Jorns beskrivelse af Bovins værker er ganske passende.

Skærmbillede 2016-01-20 kl. 15.52.13
Karl Bovin i Bahrain.

Han er værdsat for sine lyse og lette landskabsmalerier, der bygger videre på traditionen fra Skagensmalerne og de franske ekspressionister. Ikke mindst er et af hans karakteristika hans evne til at lade det levede liv gå hånd i hånd med kunsten.

Karl Bovins inspiration til sine malerier kommer fra to vidt forskellige steder i verden. Han var i det meste af sit voksne liv bosat i et lille hus i Ordrup i det nordvestlige Sjælland. Det var dog ikke kun fra Odsherred at Bovins verden gik. I 1950’erne og 1960’erne fulgte Bovin ikke mindre end ti udgravninger af arkæologen P.V. Glob i Bahrain i Arabien. Det arabiske landskab og kulturen fascinerede altså Bovin, hvorfor hans malerier også måtte tage udgangspunkt i hans fascination for det arabiske landskab.

Som tilskuer til forårsudstillingen “Karl Bovin. Odsherreds Beduin” vil man opleve “to paradiser”, der bliver forenet i Bovins malerier. Museets forhåbninger er at udstillingen vil reaktualisere kunstneren og landskabsmaleriet i det 20. århundrede.

Udstillingen vil være at opleve fra den 12. februar til den 16. maj.

Skærmbillede 2016-01-20 kl. 15.45.33