”Endelig er Holberg-Museet på Tersløsegaard blevet aabnet”. Sådan indledtes en lang reportage i ”Illustreret Tidende” offentliggjort den 4. september 1910. Artiklen fortæller, hvordan arkitekt Martin Nyrop ”med kærlighed og nænsom omhu” igennem fem år havde bragt Holbergs forfaldne bygning på fode igen, så de holbergske stuer kunne åbnes for publikum. ”Rummenes stemning griber enhver, der kommer ind…”, berettede Tidendes udsendte medarbejder.
Det originale gamle tryk er fremfundet af journalist Jørgen Lind (tidl. bl.a. på Lolland-Falsters Folketidende og Jyllands-Posten) og indgår nu sammen med en serie andre indrammede artikler og fotos fra begyndelsen af det 20. århundrede i Tersløsegaards samling. Fra sæsonåbningen den 5. juni vil de blive udstillet.
Den gamle artikel leverer bevis for, at Holberg Museet har bestået siden 1910. Det årstal har på Tersløsegaard været gået i glemmebogen. Efter Holbergs død i 1754 overgik godset til Sorø Akademi, der (i strid med Holbergs testamente) frasolgte jorden, hvorefter selve herregårdsbygningen fra 1739 forfaldt. I 1905 blev den købt af 19 gamle elever fra Sorø Akademi, som ville redde Holbergs gamle bolig. Og det tog altså kun fem år, før de kunne åbne de første af Holbergs stuer som museum.
Den nyerhvervede samling indeholder også en opfølgende artikel fra ”Illustreret Tidende” i september 1911. Her fremgår, at restaureringen nu var helt tilendebragt, så alle Holbergs stuer var åbne for gæster. ”Godt, at der er skabt et Sted, hvor der kan fredes om de sparsomme Minder fra Holberg og hans Tid,” jublede journalisten.
”Illustreret Tidende” føjede i øvrigt en rejsevejledning til, beregnet for den, der fra Kjøbenhavn vil besøge Tersløsegaard: ”Tag Toget til Tølløse og herfra med Privatbane til Dianalund. Herfra er der kun en god halv Times Gang til Tersløsegaard.” Denne 105 år gamle vejledning kan stadig helt uforandret anvendes den dag i dag. Præcis ligesom ”Tidendes” beskrivelse af Tersløsegaards ”bramfri Ynde og stilfærdige Skønhed” stadig er sand.