Tersløsegaard oplyser, at Ludvig Holbergs komedie Mascarade opføres i Operahuset den 28. marts samt 8., 11., 18. og 26. april og 2., 9., 12., 15., 17. og 21. maj 2015.

Foran Det kgl. Teater på Kgs. Nytorv i København sidder Ludvig Holberg – stadig urokkelig i den skikkelse, billedhuggeren Theobald Stein gav ham i 1875 (på grundlag af et forstudie i form af en statuette, som er udstillet på Tersløsegaard).

Men inden for teatrets mure er skuepladsens fader de senere år blevet forsømt. Så stille og gedulgt at man aner skammen, har teatret undertrykt den meget gamle tradition, at der hvert år opføres Holberg på hans fødselsdag den 3. december. En gennemgang af repertoiret, foretaget af forskningsbibliotekar Niels Peder Jørgensen på Det kgl. Teaters arkiv, viser, at traditionen endnu i begyndelsen af 1980’erne levede i bedste velgående: ”Don Ranudo” i 1982, ”Erasmus Montanus” i 1983, ”Jeppe på Bjerget” i 1984, ”Mascarade” i 1985 … og så pludselig seks år uden Holberg!

I 1991 fik så ”Den politiske Kandestøber” premiere på fødselsdagen som en enkeltstående krampetrækning, før teatret fortsatte sin visnepolitik. Kun tre gange senere er der 3. december spillet Holberg, i 1998 ”Uden hoved og hale”, i 2000 ”Den Vægelsindende” og senest i 2010 ”Jeppe på Bjerget” med Henning Jensen i rollen som Jeppe.

Nu maskarade_top415kommer Mascarade
Retfærdigvis må tilføjes, at Det kgl. Teater ikke helt har glemt Holberg. Sidste efterår høstede teatret stor succes med ”Erasmus Montanus” i Skuespilhuset. Og nu er der igen den 28. marts premiere på Holberg. Men, nej, led ikke i programmet efter Holberg. Det er komponisten Carl Nielsen, hvis 150 års fødselsdag fejres med den kanoniserede nationalopera ”Maskarade” i Operahuset på Holmen.

Teatret nævner dog i en enkelt indskudt sætning, at operaen er ”Holberg baseret”. Javist, forlægget er Holbergs festlige komedie fra 1724 med de kendte figurer Jeronimus og Magdelone, Leander og Leonora samt Henrik og Pernille. Og librettoen til Carl Nielsens operaversion fra 1906 blev såmænd skrevet af den selvsamme litteraturprofessor Vilhelm Andersen, der var blandt de 19 soranske academister, som samme år købte Tersløsegaard for at bevare Holbergs hjem i smuk og værdig stand.