Mange steder fejres 200 året for underskrivelsen af den norske grundlov 17. maj 1814. Det skete i den lille by Eidsvoll nord for Oslo.
Eidsvoll er Sorøs venskabsby og derfor vil vi på Sorø Kunstmuseum bidrage til fejringen af Eidsvollforfatningen med en lille udstilling af maleren Erik Pauelsens skitser fra en norgesrejse få årtier før opløsningen af rigsfællesskabet.
Erik Pauelsen tog i 1788 på en rejse til det sydlige Norge på foranledning af kronprins Frederik (den senere Frederik VI). Man kan gætte på, at Kronprinsen havde en særlig interesse i at få dokumenteret Norge i forbindelse med, at han selv foretog en rejse til ’tvillingeriget’ dette år. For Erik Pauelsen derimod lå interessen for dette ’Nordens Schweiz’ i, at det storslåede uberørte landskab var
en levendegørelse af den schweiziske filosof Rousseaus naturevangelium.
Erik Pauelsen (1749-90) regnes som en pioner inden for 1700-tallets nordiske landskabsmaleri. I pagt med den romantiske tidsånd var han fascineret af den storslåede vilde natur, og i den ånd var det blide danske landskab ikke det oplagte motiv. Norge var imidlertid svaret på det romantiske grundsyn, som Erik Pauelsen havde mødt under sin europarejse.
Rejseindtrykkene fra Norge nedfældede han i ca. 100 tegninger og akvareller, som efter hjemkomsten skulle danne forlæg for en række større malerier. Det er et lille udpluk af disse, der i øjeblikket kan ses på Sorø Kunstmuseum. Skitserne kan på den ene side betragtes som topografiske gengivelser af områderne omkring Christinia, Ringeriket og Svinesund. Samtidig viser skitserne den ydmyghed, frygt og nydelse, som den tids kunstnere følte over for naturens voldsomme kræfter.
Pauelsen vidste selv, at hans materiale var enestående, og han havde mange planer med skitserne. De blev dog aldrig realiseret. Økonomien og hans mentale tilstand var dårlig og Pauelsen begik selvmord i 1790.
Tegningerne blev senere erhvervet af kronprins Frederiks nære ven og rådgiver Johan Bülow, som testamenterede dem til Sorø Akademi. Herfra er de deponeret på Sorø Kunstmuseum.