Gå på opdagelse ved vandet med Blå Flag i Sorø
Tag med på jagt efter smådyr i vandet, gå på fuglesafari og vær med til 50 års fødselsdag. Kongskilde Friluftsgård og Sorø Kommune inviterer børn og voksne med ud i det blå for at se, hvad der gemmer sig nede i vandet, over vandet og tæt på vandet.

Sorø Kommune har to strande med Blå Flag, som blandt andet viser, at vandet er rent, velegnet til at bade i og at der er redningskrans på stranden. Men Blå Flag er også en miljømærkningsordning, som arbejder for at beskytte og passe godt på vores fælles hav- og kystmiljø.

Med sommerens Blå Flag arrangementer håber vi, at du får nogle gode oplevelser og inspiration til at bruge vandet i Sorø. Både til at bade i men også til en masse andet.

På jagt efter smådyr i vandet
Tag med på jagt efter smådyr i Møllesøen. Måske møder vi vårfluelarven, der kan bygge sit eget transportable hus, vandkalve der lammer sit bytte med gift og rygsvømmere, hvis øjne kan se både bagud, til siden og fremad på én gang. Sammen med naturvejlederen på Kongskilde Friluftsgård kan du fiske med net og studere de mange små dyr. Vi slutter af med et besøg i det 5000 liter store akvarie, hvor du kan møde den glubske gedde og nogle af de andre fisk, der lever i søerne omkring Sorø.
Praktisk:
• Hvornår: onsdag d.2. juli 2014, kl. 15.00–16.30
• Arrangementet er gratis
• Mødested: Møllesøen på Kongskilde Friluftsgård

Tystrup-Bavelse Naturpark runder et skarpt hjørne
Tystrup-Bavelse Naturpark runder et skarpt hjørne i år. Naturparken fylder 50, og på denne tur kan du få et indblik i nogle af de mange spændende ting, der er sket i naturparken, siden den blev indviet i 1964.
Vi går en tur fra Tystrup Sø gennem skoven, krydser nogle af de mange kilder og møder levn fra de mennesker, der har boet og besøgt området i mange tusind år og efterladt spor i landskabet, i litteraturen og mange andre steder. Der har været stenalderfolk, munke, konger, digtere, en dronning og masser af bønder og fattigfolk. Naturvejleder Kirsten Blicher Friis fra Kongskilde Friluftsgård og repræsentant fra Friluftsrådet, Jørgen E. Pedersen, fortæller undervejs om natur og kultur i naturparken.
Vi slutter af med en kop kaffe/te ved Frederikskilde strand, hvor vi tager en snak om Naturparkens fremtid.
Praktisk:
• Hvornår: torsdag d.10. juli 2014, kl. 16.00–17.30
• Arrangementet er gratis
• Mødested: stranden ved Frederikskilde

Fuglesafari ved Tystrup-Bavelse søerne
Tag familien med på fugle-safari, hvor vi både skal bruge øjne, ører, næse og mund til at blive klogere på fuglelivet ved Tystrup-Bavelse søerne. Vi spejder efter de store vingefang og får måske et glimt af havørn, duehøg og musvåge.
Henrik Baark og Kirsten Laursen fra Dansk Ornitologisk Forening og naturvejleder Kirsten Blicher Friis fra Kongskilde Friluftsgård fortæller om de mange fugle, der lever, yngler eller bare besøger Tystrup-Bavelse Naturpark og giver nogle enkle fif til, hvordan nogle af fuglene kan genkendes, når man enten ser eller hører dem.
Praktisk:
• Hvornår: tirsdag d.5. august 2014, kl. 16.00–17.30
• Arrangementet er gratis
• Mødested: parkeringspladsen ved Hørhaven, tæt på Vinstrup By på Sydsiden af Tystrup Sø
• Terrænet er meget kuperet, så tag godt fodtøj på og en forfriskning til turen. Husk kikkert.

En smuk sommertur rundt om Sorø Sø
Vi går en smuk sommertur rundt om Sorø Sø, hvor i får et indblik i områdets natur og kulturhistorie. Sorø var oprindelig en ø ”Sor Ø”, der var omkranset af én stor sø, men efter vandstanden blev sænket, er der nu tydeligt 3 søer: Sorø Sø, Pedersborg Sø og Tuel Sø. Turen er på cirka 8 km. og naturvejlederen fra Kongskilde Friluftsgård Kirsten Blicher Friis og Jørgen E. Pedersen fra Friluftsrådet fortæller undervejs om livet både over og under vandet og om områdets historie.
Praktisk:
• Hvornår: søndag d.17. august 2014, Kl. 10.00–12.00
• Arrangementet er gratis
• Mødested: Vi mødes på parkeringspladsen på Kongebroen

Tag familien med rundt om Pedersborg Sø
Vi går en smuk sommertur, der egner sig til både korte og lange ben. Vi går de 2,5 km. rundt om Pedersborg Sø, som engang hed ”Lillesø”, forbi Ankerhus Seminarium og Pedersborg Kirke og sejler derefter en tur med Lille Claus på Sorø Sø. Sorø var oprindelig en ø ”Sor Ø”, der var omkranset af én stor sø, men efter vandstanden blev sænket, er der nu tydeligt 3 søer: Sorø Sø, Pedersborg Sø og Tuel Sø. Naturvejlederen fra Kongskilde Friluftsgård Kirsten Blicher Friis og Jørgen E. Pedersen fra Friluftsrådet fortæller undervejs om livet både over og under vandet og om områdets natur og historie.
Kl. 17.00 er der sejlads fra Kongebroen på Sorø Sø med ”Lille Claus”.
Praktisk:
• Hvornår: onsdag d.20. august 2014, kl.15.30–17.00
• Mødested: Vi mødes på parkeringspladsen ved Sorø Sø
• Vandreturen er gratis. Sejlturen betaler du selv ved turbåden.
Billetpriser for sejlturen med ”Lille Claus”: Børn 0-3 år: gratis, børn 4-14 år: Kr.35, voksne kr.65,-

Fisk er godt – lokale fisk er endnu bedre
Få styr på hvordan du får fat i fisken og på, hvordan du får den renset og tryllet om til et dejligt måltid mad. Der er masser af liv i søerne omkring Sorø, og mange af de store fisk som for eksempel gedder, aborrer og sandart smager skønt. Naturvejleder Kirsten Blicher Friis og restauratør fra Kongskilde Friluftsgård, René de la Cruz viser et udvalg af lokale fisk, hvordan de renses og tilberedes. Både små og store gæster får mulighed for selv at rense fisk, og i får gode tips til hvordan de skarpe knive håndteres, når fisken skal fileteres. Vi tilbereder smagsprøver af sandart og aborre på grillen.
Praktisk:
• Hvornår: tirsdag d.9. september, kl. 17.00–18.30
• Arrangementet er gratis
• Medbring selv fiskestang, hvis du har lyst til at fiske (husk gyldigt fisketegn).
• Mødested: Møllesøen på Kongskilde Friluftsgård

Svampene i skovbunden – kan de spises?
Lørdag den 27. september 2014, kl. 10-12, i Grydebjerg Skov
I efteråret bugner skoven de fleste år med svampe, og mange af dem kan blive til dejlig mad. Mette Herget fra Haveapoteket og naturvejleder Kirsten Blicher Friis fra Kongskilde Friluftsgård Naturcenter giver et indblik i svampenes liv, viser hvordan man kan kende de forskellige svampe fra hinanden og fortælle hvilke svampe, der er chance for at finde i Grydebjerg Skov. Vi går en tur i Grydebjerg Skov og samler svampe, og bagefter ser vi på de svampe, vi har fundet og sorterer dem i spiselige og ikke-spiselige svampe. Vi giver nogle ideer til, hvordan svampene kan tilberedes og spises.
Mødested: parkeringspladsen ved siden af Parnasvej nr.2
Gratis arrangement
Husk at medbringe en lille kurv og kniv. De svampe, du plukker, får du selvfølgelig med hjem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA