”Kom så Sigurd. Gi’ det sidste! 3, 2 1. Yes. Vi er i mål!” Opmuntringen kommer fra syv klassekammerater mens 14 årige Sigurd Hutnik fra 6. klasse på Frederiksberg Skole vælter ud af romaskinen. Sigurd og syv andre klassekammerater har netop gennemført 2. afdeling af 8GP i Sorø Roklub. De 8 drenge er bare et af de seks hold, der har valgt roning, som disciplin i deres idrætstimer hele vinteren.

”…Det er super fedt at være på 8GP hold sammen med nogle, der har valgt det, frem for nogle som er tvunget til det. Der er ingen af os, som synes fodbold eller håndbold er sjovt. Det kan de andre i klassen vælge. Vi er her fordi vi synes roning er sjovt, vi vil lave et godt resultat og fordi det er fedt at hænge ud sammen med venner, der vil det samme”, siger Asger Rahtkins fra 6 B.

8GP som valgfri disciplin i idrætstimerne er klar nytænkning. En idé som Sorø Roklub står bag. Klubben har udnyttet de mange gode kontakter, de fik til byens skoler gennem skolepartnerskaberne og har tilbudt eleverne fra fire skoler i nærområdet, at de kan få 8GP som en valgfri disciplin i deres idrætstimer gennem hele vintersæsonen.

På Frederiksberg Skole var ledelsen og idrætslærerne hurtige til at takke ja.

”Det er en del af læseplanerne, at eleverne skal præsenteres for mange forskellige aktiviteter. Når vi får sådan et tilbud, der både gør det nemt for os og som eleverne frivilligt kan vælge, så kan vi ikke takke nej. Fodbold fylder meget i hverdagen, men som idrætslærere har vi et ansvar for også at ramme de elever, der ikke syntes at fodbold er sjovt. På Frederiksberg Skole har 6 A, B og C idræt sammen og vi er tre lærere om opgaven. I dag har vi delt os. To lærere er tilbage med dem, der gerne vil spille bold. Jeg er taget i roklubben med de elever, der selv har valgt roning”, udtaler Dorte Krabbe, idrætslærere Frederiksberg Skole.

Sigurd og hans kammerat Oliver har begge meldt sig ind i Sorø Roklub. ”…Vi prøvede det første gang da roklubben var ude på vores skole med en romaskine og der blev vi lidt nysgerrige. Næste gang var vi nede i roklubben og blev vi sendt ud og ro med det samme. Det var helt vildt sejt. Det var en slags ansvar, der blev lagt over på os. Det var vildt spændende og derfor blev hurtig enige om at komme igen”, fortæller Oliver Kildegaard.
Deres klassekammerat Frederik Nielsen er hurtig til at bakke vennerne op. ”…Til fodbold er der kun drenge på et hold. Typisk dem vi går i klasse med. Men her i roklubben er det både piger og drenge fra flere forskellige skoler. Det gir nye venner end dem man lige går i klasse med!”.

De 8 drenge skynder sig hurtigt i bad. De har kun en halv time til de skal være tilbage på skolen til det ringer ind til næste time. Inden de cykler tilbage til skolen sammen med idrætslæreren lyder det samstemmende – ”Vi ses Gert!”

”…Det er fantastisk, at se det engagement drengene lægger for dagen. Sigurd er blomstret. Fysisk er han blevet meget stærkere, han er mere glad og god til virkelig at tage ansvar for rotræningen. Det er jeg meget imponeret over at se”, siger Dorte Krabbe, idrætslærer Frederiksberg Skole.

Døren smækker i. Støjniveauet falder. Sorø træneren Gert Busk sidder tilbage med en kop kaffe i hånden og et lille smil. ”…Vi har fået et talent i Sigurd. Han var med til SM i Kalundborg og blev nr. 2. Han vandt til Euro Slide. Resultatmæssigt er vi meget tilfredse med ham. Han skal nok blive god. Men jeg er mest stolt over hans gnist og engagement. Sigurd VIL”.

ergometer1

ergometer2

ergometer3

ergometer4

Artiklen er gengivet med tilladelse fra Dansk Forening for Rosport ved Anna Karina Eli Gravad.