Nej, hør nu her: Der må være en blonde!

Er Sorø Jazzen på kanten af krænkende omtale? Kom selv til koncert på fredag den 28. februar og døm.

Nu på fredag aften kl. 19.00 giver bandet ”Blonde Bass” koncert på Café Tre Konger i Sorø. Det er tre kvinder, der synger og spiller på hver sin kontrabas samtidig. Der er ingen tvivl om, at det bliver en skøn koncert, for de er dygtige, erfarne og velspillende musikere.

Derimod er der tvivl om, hvordan de må omtales. Sorø Jazzen har på sin hjemmeside præsenteret dem som ”tre blonde bassister”. Det har fremkaldt protest – fra en mand, som forlangte teksten ændret. Det har vi nu ikke gjort. Bandet har nemlig selv sendt os et pressefoto, hvor det tydeligt ses, at alle tre umiskendeligt er, ja, blondiner. Skal det nu også være galt? Tja, Det danske Sprog- og Litteraturselskab forklarer, at ”blondine” forbindes med ”ungdom og skønhed”, hvilket næppe kan være fornærmende. Men – oh,ve – også at ordet somme tider henviser til ”dumhed” (blondinevittighederne…). De lærde sprogfolk fortæller desuden, at ”blond” er en ”lys farve varierende fra farven af æggeskal til lys brun” – og det er sandt nok farven på de tre musikeres hårpragt at dømme efter det modtagne foto, se selv. Så hvad er problemet?

Det kan være, at meningen med ”blonde” er noget helt andet, måske hentet fra det amerikanske sprogs dybere nuancer. Det kan det jo nok knibe for en provinsiel dansk jazzelsker at begribe. Bandet er blevet dannet på initiativ af den fremragende og idérige amerikanske bassist Kristin Korb. Og det er vel ikke så overraskende, hvis hendes kunstneriske – og sproglige – inspiration er medbragt fra den anden side af Atlanten, uanset hun i flere år har boet i Danmark.

Lad nu musikken tale på fredag – så kan man i sin øjenkrog under koncerten selv lure på, hvad og hvem der er blond eller ej.

Fredag 28. februar kl. 19.00
Blonde Bass: Kristin Korb, Ida Hvid og Helle Marstrand – alle tre med kontrabas og sang.
Café Tre Konger, Østergade 3, 4180 Sorø
Entré: 150 kr. eller 350 kr. incl. 2-rettersmenu fra kl. 17.30 – musikstart kl. ca. 19.00
Reservation: tlf. 5783 4114, e-mail: britt@cafetrekonger.dk

En vildtvoksende nyskabelse i vinterjazzen er en koncert med tre syngende kontrabassister. Det er på Café Tre Konger fredag den 28. februar. Pressefoto.