Det var en meget glad formand for foreningen 1684-1862, der den 20. februar fik kr. 30.000 bevilget af Nordea-fonden. Overrækkelsen af den store check blev fejret med et glas bobler som indledning på foreningens bestyrelsesmøde på Værkerne.
”Foreningen er et vigtigt bidrag til at få alle vores mange gode aktører til at arbejde bedre sammen, så vi kan få flere gæster til vores by,” sagde Malene Frandsen fra Nordea-fonden.
”Det er godt gået, at I allerede er oppe på 56 medlemmer. Og at I har valgt et emne, der er så oplagt for hele kommunen. Vi taler ofte om vores søer og skove, men det med historien er så meget en del af os,” sagde Malene Frandsen, der udover at være chef for Nordea Sorø medvirker i Sorø Erhverv og kommunens oplevelsesøkonomiske netværk.
”Jeg hører fra museerne og spisestederne, at mange flokkes hertil, menighedsråd osv.. De spiser en god frokost og får en god kulturel oplevelse, så jo mere vi kan markedsføre os med vores historie, jo flere turister kan vi tiltrække til gavn for vores handelsliv,” tilføjede hun.
Skuespiller Henrik Jandorf er en af samarbejdspartnerne, der fra starten har været vild med ideen.
”Med det du har fået stablet på benene, Mette, skulle man da være et skarn for ikke at byde ind med den niche man kan,” sagde Henrik Jandorf til den glade formand.
”Der er en stor spændvidde fra 1684 til 1862, så der skal man forstå at slå ned på de vigtigste personer. Som Holbergfundamentalist opfører jeg Holbergs ord – det er ikke ’frit efter’ – og man overraskes her 300 år efter, hvor hamrende aktuelle teksterne er,” sagde Henrik Jandorf, der er ved at forberede en helt ny opførsel på Tersløsegaard.
”Holberg er en skikkelse, man ikke kommer uden om, men der er jo flere. Vi fortæller på Lille Claus, at Oehlenschläger, Andersen og Hauch var samlet i samme båd. Det er altså en båd, der ikke må gå ned,” tilføjede Henrik Jandorf.
Mette Skjoldan fortalte om nogle af de mange aktiviteter, der er i støbeskeen. Holberg flytter ind på Tersløsegård, der er historisk marked på Torvet og et maskebal med dans og skuespil.
”Mange bidrager med deres specialer, eksempelvis forbereder Sorø Balletforening en maskebaldans,” sagde Mette Skjoldan.
“Vi er meget glade for både Sorø Kultur og Fritids støtte, som vi fik i efteråret. Og nu Nordeas støtte. Det er meget flot og gør, at vi kan gøre lidt mere til en start,” sagde Mette Skjoldan.
“Vi forsøger at skabe noget for både lokale og udenbys turister. Både nye tiltag, som vi finder på i samarbejde med forskellige samarbejdspartnere. Og så de mere gængse, eksempelvis udstillinger. Vi håber at se mange af jer til sommer sammen med jeres familie og venner til nogle af vores arrangementer,” tilføjede hun.
Programmet ligger klar i marts og centrerer sig om den første weekend i juli.
Du kan læse mere om foreningen på hjemmesiden og facebooksiden.