De sidste fem år er antallet af nye virksomheder steget med 15 %. I alt blev der startet knap 20.000 nye virksomheder i 2018. Til gengæld er Vækstforventningerne for andet år i streg faldende. I 2017 forventede 45 % af iværksætterne vækst på mere end 20 %, i 2019 gælder det kun 33 % af iværksætterne, viser nye tal fra Danmarks største iværksætteranalyse, Iværksætterbarometer 2019.
Antallet af nystartede virksomheder er støt stigende og har været det gennem de sidste fem år. Med i alt 19.800 nye virksomheder er antallet på sit højeste siden finanskrisen. Det viser nye tal fra Danmarks største undersøgelse af iværksætteriet Iværksætterbarometer 2019.
– Antallet af nye virksomheder er i vækst, og det sker på en hel anden baggrund end tallene fra før krisen. Vi ser en generel tendens mod flere og flere selvstændige, og det er særligt vidensvirksomheder, der kommer flere og flere af, fortæller Mads Váczy Kragh, direktør Erhvervshus Sjælland og Vækstfabrikkerne, som står bag analysen.
Til gengæld viser Iværksætterbarometeret en negativ tendens på forventningerne. For andet år i streg er vækstforventningerne faldende hos iværksætterne. I 2017 angav 45 %, at de det næste år forventede at vokse mere end 20 %. I 2018 faldt det tal til 38 %, og i 2019 er det kun 33 %, der forventer vækst på det niveau. Det svarer til et fald på godt 25 % i antallet af iværksættere med høje vækstambitioner.
– Vi må konstatere at selvom, der kommer flere iværksættere, så er forventningerne til fremtiden lavere. Det er faktisk overraskende, fordi vi befinder os midt i en højkonjunktur, hvor virksomheder generelt oplever høj vækst. Det er en udfordring, fordi vi går glip af nogle vækstmuligheder, fortæller Mads Váczy Kragh.
De lave vækstforventninger peger umiddelbart hen på mange forskellige faktorer, men umiddelbart er markedet ikke det største. 13 % anfører hård konkurrence og 14 % oplever manglende efterspørgsel, når der spørges om, hvorfor de ikke forventer vækst. Til sammenligning anfører 24 % manglende kapacitet, og 28 % – at de kort og godt ikke ønsker at vokse.
– Det er interessant, at markant flere iværksættere er udfordret på kapacitet end på efterspørgsel. Det siger noget om, at vi står i en situation, hvor hjulene kører hurtigere, end man kan følge med. Og så er der også en klassisk dansk udfordring, at iværksætterne ikke ønsker at vokse. Det er ærgerligt, fordi iværksætterne bringer noget innovation og produktivitet med sig, som vi har brug for, udtaler Mads Váczy Kragh.
I forhold til Iværksætternes udfordringer omkring kapital, er der de seneste år sket en ændring. Efter krisen var der stor mangel på kapital, men den tendens er faldende. I 2018 meldte 19 % af iværksætterne, at de havde et kapitalbehov, i årets måling er tallet kun 11 %.
– Der er sket meget på kapitalfronten siden krisen. Og i dag er der et langt større marked for risikovillig kapital via Business Angels, som vi fx ser det i Løvens Hule. De nye tal viser, at flere iværksættere har fået opfyldt kapitalbehovet end tidligere og selvom mange iværksættere fortsat er udfordret, når de møder op i banken for at få en kassekredit, så er det ikke umiddelbart mangel på kapital, der hæmmer vækstforventningerne, udtaler direktøren.
Iværksætterbarometer 2019 er Danmark største undersøgelse af iværksætteriet og er udarbejdet af Center for VækstAnalyse for Erhvervshus Sjælland og Vækstfabrikkerne.