Tersløsegaard
Holbergsvej 101
Tersløse
4293 Dianalund
Tlf. 74 46 67 70
post@tersloesegaard.dk
Følg Tersløsegaard på Facebook.
Oplev Holbergs herregaard
Grundlovsdag åbner Tersløsegaard for gæster, der kommer fra nær og fjern for at se Ludvig Holbergs sommerbolig. I løbet af sæsonen arrangeres hver anden uge foredrag, koncerter og skuespil, bl.a. opførelse af Holbergs komedier.
Baron Ludvig Holberg (1684-1754) boede hver sommer på Tersløsegaard de sidste ni år af sit liv. I hovedbygningen kan man se tre barokmindestuer, der illustrerer, hvorledes gårdens interiør har været på Holbergs tid. Den trefløjede bindingsværksgård er omgivet af en smuk barokhave.
Tersløsegaard var Ludvig Holbergs hjem fra 1745. Den lille herregård ligger højt i det vestsjællandske landskab, og skriver sin historie tilbage til middelalderen.
Arkitekten Martin Nyrop sørgede i begyndelsen af 1900-tallet for, at Tersløsegaard blev restaureret og indrettet omtrent som bygningerne står i dag. I flere år havde Nyrop og hans familie selv sommerbolig på gården.
Den Holbergske Stiftelse Tersløsegaard
Tersløsegaard drives som en privat stiftelse, Den Holbergske Stiftelse Tersløsegaard, der blev etableret i 1914. Stifterne var 19 soranske academister, som havde købt Holbergs herregård, restaureret den og indrettet Holbergs mindestuer. Da de købte den i 1905 var den temmelig forfalden, og meningen var at sikre bevarelsen af Holbergs bolig ”i smuk og værdig stand”.
Den dag i dag ejer stiftelsen Tersløsegaard med ansvar for Ludvig Holberg Museet i herregårdens hovedlænge og i de to sidelænger fire beboelseslejligheder. En af dem er ifølge Holbergs bestemmelse reserveret til enkebolig, en anden er tjenestebolig for foreviseren, mens de sidste to herskabeligt indrettede boliger udlejes på markedsvilkår.
Stiftelsens bestyrelse består af ti notabiliteter, udpeget af Soransk Samfund, Det kongelige Teater, Akademirådet, København Universitet, Sorø Akademi og Sorø Byråd.
Arrangementer
Tersløsegaard lukker sæsonen ned medio september. I løbet af sæsonen afholdes flere særarrangementer, hvoraf sæsonåbningen Grundlovsdag, Holbergdagen og høstafslutningen er de største.
Tersløsegaard samarbejder med mange af Sorøs foreninger og kulturinstitutioner, bl.a. historiefestivalen 1684-1862, der omkredser Holbergs tid.
Entré er 50 kr., men ved særarrangementer kan prisen være forhøjet. Arrangementerne er åbne, men man bør reservere plads ved de indendørs arrangementer i Holbergs stuer.
Vil du være blandt de første, som orienteres om arrangementer på Tersløsegaard, bør du abonnere på museets nyhedsbrev.
sølvpartner