Det var i august 1983, det nuværende Victoria Teatret i Sorø slog dørene op for første gang. En gruppe af film-entusiaster satte sig for at drive og udvikle Sorøs egen biograf på frivillig basis. Det har de nu gjort i 40 år!

Med nye farver på væggene, ny indretning af foyerområdet samt en noget andet tilgangsvinkel til at drive biograf, gik en gruppe af først 7 (og senere 9) familier i 1983 i gang med at sikre Sorø en biograf på et frivilligt grundlag. Organiseringen var et anpartsselskab, hvor alt overskud geninvesteres i biografen.

Salen blev ombygget og i 1988 blev Victoria Teatret Årets Biograf i Danmark, i 1993 fulgte Sorø kommunes kulturpris – en pris, der også blev givet til Victoria i 2021. I 2000-tallet fulgte oprettelsen af et trofast sponsorkorps. Der er sket løbende opdateringer af teknologien bag billede, lyd og lys, der lever helt op til de nutidige standarder herfor.

Over årene er flere frivillige kommet til og i 2021 blev et generationsskifte i anpartshaverkredsen påbegyndt. Den samlede Victoria-gruppe består af de samme mennesker som hidtil, suppleret med nye kræfter. Og principperne bag biografen er de samme som i 1983:

1. Nye film så hurtigt som muligt
2. Et så alsidigt program som muligt
3. Et informativt program på tryk
4. En fast tro på, at film skal ses i biografen
5. Opbakning fra og til lokalområdet

Biografens 40 års jubilæum fejres d. 31. juli – 5. august – kom og vær med. Se det spændende program her.

Foto: ABW