Frem til 24. april kan du på Sorø Kunstmuseum opleve sanseudstillingen Underverdenens Parykparade. Kunstner og performer Seimi Nørregaard (f. 1975) inviterer børn og voksne ned i en underjordisk verden. Udstillingen er én stor bevægende totaloplevelse, der aktiverer alle dine sanser. 

”Årets første særudstilling på Sorø Kunstmuseum Underverdenens Parykparade er en helt ny type udstilling på museet, som du kan gå på opdagelse i med sanserne forrest. Seimi Nørregaard skaber et legende, sansemættede rum, der er inspireret af Holbergs Niels Klims underjordiske rejse”, udtaler Helle Brøns, museumsinspektør og ansvarlig kurator for særudstillingen.

Den 20. marts kl. 12:15-15:00 og den 3. april kl. 12:15-15:00 kan man møde kunstneren i udstillingen.

Holberg og Underverdenens Parykparade
Ludvig Holberg (1664-1754) havde en særlig tilknytning til Sorø, hvor han boede til sin død og testamenterede sin formue til Sorø Akademi. I anledning af 300-året for hans første teaterstykker på dansk tager samtidskunstneren Seimi Nørregaard afsæt i Holbergs mangfoldige univers. Særligt Holbergs samfundssatiriske roman Niels Klims underjordiske rejse (1741) har inspireret Nørregaard. Her falder hovedpersonen ned gennem en klippehule og lander i en underjordisk verden beboet af eftertænksomme træer og forfængelige aber.

Seimi Nørregaard har omdannet museets underetage til en gigantisk installation, hvor du – ligesom Klim – skal gennem en tunnelagtig hule for at komme ned i et eventyrligt, underjordisk verden. Her møder du en række drømmeagtige tableauer, som du kan interagere med på forskellig vis.

Underverdenens Parykparade har taget navn efter de forfængelige aber, som Klim introducerer for parykker. Nørregaard er optaget af, hvordan Holberg bruger den humoristiske fantasiverden til at udstille tåbeligheder i sin samtid og diskutere, hvordan man indretter et samfund fornuftigt. Holberg slår et slag for kønnenes ligestilling; gør nar af tom forfængelighed og vender op og ned på hierarkier – mellem dyr, planter og mennesker, alder, rang og køn.

Nørregaards udstilling er en oplagt mulighed for at gå åbent og undersøgende ind i det ukendte ligesom Klim og spille med på det, du møder på din vej. Ved at pirre vores sanser og prikke til vores forventninger udfordrer Seimi Nørregaard vores opfattelse af den rolle, vi indtager i verden.

Mini-udstilling om Holberg
Sideløbende med Underverdenens Parykparade kan man i museets ældre bygning se en lille Holberg-udstilling. Her vises malerier og tegninger af Ludvig Holberg, samt fine illustrerede udgaver af Niels Klims underjordiske rejse udlånt af Sorø Akademi.

Foto: SDL