Et af de sikre tegn på, at det er blevet efterår, er, at den 155 ton tunge skinnefræser igen besøger landet. Således også i år, hvor den med sine fire fræsehjul og to slibehjul sørger for at fjerne revner, inden de vokser til en kritisk størrelse.

Skinnefræseren er et af flere specialtog, som sikrer, at skinnerne er i topform. Fræsetoget bevæger sig hen over skinnerne i et tempo, der er lavere end skridtgang, imens det fræser revner i skinnerne væk. Det reducerer risikoen for skinnebrud og forlænger skinnernes levetid.

Fræsehjulet på skinnefræseren kan fræse over en millimeter af skinnen pr. passage. Når den fræser revnerne væk, så reduceres risikoen for skinnebrud, der kan opstå, når der opstår kraftige trækspændinger i skinnerne om vinteren.

“Normalt vil toget behøve 1-3 passager for at fjerne en revne i skinnen, så skinnefræseren kører frem og tilbage samme sted, indtil revnen er væk. På en nats arbejde kan skinnefræseren fræse op til tre ton jern af skinnerne, og herefter bliver jernet kontrolleret, sorteret og bearbejdet, inden det bliver genanvendt,” siger Pernille Skovrup, sektionschef i Banedanmark.

Fræseren arbejder om natten
For at genere togdriften og dens passagerer mindst muligt arbejder skinnefræseren altid om natten, mens resten af landet sover. Om dagen bliver den store metalokse renset, får sig et hvil og bliver gjort klart til næste tur på skinnerne.

“I Banedanmark skal vi holde vedligeholde sporet og samtidig forstyrre trafikken mindst muligt. Derfor arbejder skinnefræseren primært om natten, hvor der kun kører meget få tog, ” siger sektionschef Pernille Skovrup.

Skinnefræseren støjer moderat, mens den fræser. Klargøringen af fræsetoget, som foregår i dagtimerne, kan dog give noget støj for naboer, der bor tæt på togets standplads.

Køreplan Skinnefræseren kører efter følgende plan:

12.-13. oktober Høje Taastrup-Roskilde

13.-14. oktober Høje Taastrup-Roskilde

14.-15. oktober København H-Østerport

15.-16. oktober København H

16.-17. oktober København H

17.-18. oktober København H-Ringsted

23.-24. oktober København H

24.-25. oktober København H-Høje Taastrup

25.-26. oktober København H-Høje Taastrup

26.-27. oktober Høje Taastrup-Roskilde

27.-28. oktober Høje Taastrup-Roskilde

28.-29. oktober København H- Høje Taastrup

29.-30. oktober København H-Ringsted

30.-31. oktober Ringsted

8.-9. november Ringsted-Sorø

9.-10. november Valby-Roskilde

10.-11. november Høje Taastrup-Roskilde

11.-12. november Slagelse-Korsør

I dagtimerne bliver skinnefræseren klargjort på følgende stationer:

12.-29. oktober     Glostrup

30. oktober           Ringsted

8. november         Ringsted

9.-11. november   Roskilde

 

Foto: JTL