Artiklen er sponseret

Har du overvejet at optage lån, fordi du ikke har penge lige nu til at købe noget, du har brug for? Er det ikke kritisk for dig at erhverve tingen lige nu, er det bedste, at du bare sparer op over tid. For så slipper du billigere, end hvis du låner penge, hvor du skal betale renter og gebyrer. Men nogle ting kan ikke vente, fx renovering af hjemmet eller bilkøb, og her kan lån jo være en af flere muligheder.

Tak ikke ja til urimelige lån

Hvis du har besluttet dig for, at du vil tage et lån, hvad skal du så vide for ikke at ende med at takke ja til urimelige renter eller vilkår? For det første så skal du kende til de ting, der udgør den samlede pris, et lån koster. Her er årlige omkostninger i procent (ÅOP) et godt tal at skele til, siden det viser, hvor dyrt et lån er. Du kan fx se ÅOP’er i en oversigt over dine lånemuligheder gennem LoanScouter.

Hvad er ÅOP?

Kort fortalt så gør ÅOP det muligt at sammenligne lån på samme beløb og med samme løbetid med hinanden. ÅOP udregnes ud fra renter, gebyrer og andre omkostninger forbundet med et lån, så det er et meget præcist redskab til at hitte ud af, hvilke lån er bedre end andre. Dog er prisen på et lån ikke det eneste, der er værd at have for øje, når du leder efter lån. Hvad kan du ellers være obs på?

Banker vil ofte have, du stiller sikkerhed

Om du skal stille sikkerhed for et lån, er en anden ting, du bør være opmærksom på, hvis du nu har besluttet dig for at låne penge. Det vil typisk være banker, der kræver, at du stiller sikkerhed for et lån ved at pantsætte dit hus, din bil eller andet, du ejer. Hvis du ikke betaler din gæld, så må långiver sælge det pantsatte. Online låneudbydere vælger tit at kreditvurdere dig i stedet for denne tilgang.

Er du RKI-registreret? Så bliver det svært at få et lån

Ved kreditvurdering ser låneudbydere på din månedlige indkomst og holder den op mod månedlige udgifter for at se, om du har nok penge tilbage hver måned til at tilbage af på lånet. Andet ser de også efter. Fx går mange låneudbydere i en stor cirkel uden om folk, der er registreret som dårlige betalere i RKI-registret. Og nogle tager din ansættelseshistorik i betragtning ved kreditvurderingen.

Hav en plan, før du optager noget lån

Du får svært ved at finde nogen, som gider låne til dig, uden du på nogen måde kan dokumentere eller sandsynliggøre, at du kan betale lånet. I øvrigt er det en ret dårlig idé at optage et lån, hvis du ikke er tæt på 100 procent sikker på, at du kan betale gælden af til tiden. Før du gør noget som helst ift. at optage lån, er det klogt at lægge plan for, hvor penge til de månedlige ydelser skal komme fra.

Ved kreditvurdering ser låneudbydere på din månedlige indkomst og holder den op mod månedlige udgifter for at se, om du har nok penge tilbage hver måned til at tilbage af på lånet. PR-foto