Artiklen er sponseret

Hæmorider er en så almindelig forekomst, at det ikke længere betragtes som en sygdom, men som en tilstand. Man mener, at op mod en tredjedel af befolkningen er ramt af hæmorider. Hæmorider kan give en lang række gener og smerter, men der er heldigvis meget, du selv kan gøre, for at mindske risikoen.

Hvad er hæmorider?
Hæmorider er en udposning på en blodåre i endetarmen. Man kan kort sagt sige, at en hæmoride er en slags åreknude. Hæmorider er godartede og harmløse, men kan forårsage en række gener.

Symptomer på hæmorider
Det mest tydelig tegn på hæmorider er frisk, rødt blod i forbindelse med afføring. Derudover kan hæmorider give kløe, svien og evt. smerter omkring endetarmen. Hvis du oplever blødning ved afføring, skal du kontakte din læge for en sikkerhedsskyld, selvom det drejer sig om en hæmoride.

Sådan kommer du hæmorider til livs
Hvis du ofte oplever hæmorider, bør du kraftigt overveje at omlægge din kost. Fokusér på mere fiberrige madvarer og sørg for at drikke masser af vand. Dermed undgår du forstoppelse, som øger risikoen for at få hæmorider. Hvis du er overvægtig bør du tabe dig, da overvægt ligeledes øger risikoen for at udvikle hæmorider.

Hvis du har et meget stillesiddende job, bør du sørge for at få bevæget dig i løbet af dagen. Siddende arbejde øger nemlig risikoen for at udvikle hæmorider.

Du kan købe forskellige salver og cremer på apoteket, som kan lindre smerter og ubehag.

Hvis ikke din hæmoride er væk i løbet af et par uger, bør du kontakte lægen. I sjældne tilfælde kan en operation være nødvendig.

Det anbefales desuden, at man ikke sidder på toilettet for længe af gangen. Langvarig pressen for at få afføring ud, øger nemlig risikoen for at udvikle hæmorider, så lad avisen og mobiltelefonen blive.

I langt de fleste tilfælde forsvinder en hæmoride af sig selv.

Hæmorider kan give en lang række gener og smerter, men der er heldigvis meget, du selv kan gøre, for at mindske risikoen. PR-foto