Du må tage din cykel med i bussen. Og fra 1. juli 2022 bliver det også gratis. Det sker, når Movia det næste år frem i alle Movias almindelige busser, som et forsøg, gør det gratis at kombinere cyklen med bussen noget af vejen til arbejde, i biografen eller en tur i skoven.

Flere cyklister og flere busture er godt for både sundhed og klima. I juni måned 2021 lancerede Movia derfor et 2-årigt forsøg, hvor det blev muligt for kunderne at tage deres cykel med på rejsen i alle Movias almindelige busser. Erfaringerne har været gode, så Movia gør det nu gratis at tage cyklen med i bussen i resten af forsøgsperioden.

Selvom forsøget har fået en positiv modtagelse, har Movia kun set en beskeden vækst i antallet af cykler i busserne. Måske kender kunderne ikke til muligheden eller er usikre på, hvor i den kollektive transport man skal betale for en cykelbillet, og hvor man ikke skal. Dette er baggrunden for, at bestyrelsen for Danmarks grønne mobilitetsselskab, Movia, har besluttet at gøre det gratis at tage cyklen med i alle almindelige busser og på alle lokaltogsstrækninger fra 1. juli 2022.

Nedbringelse af trængsel, grøn omstilling og en stærk sammenhæng i den kollektive transport er højt på dagsordenen hos Movia, fordi det alt sammen er med til at skabe god mobilitet for kunderne på hele Sjælland. Mange af Movias kunder har brug for både cykel og bus og/eller lokaltoget for at få hverdagspuslespillet til at gå op, og derfor er det oplagt at teste gratis cykelmedtagning i forsøget.

Der er fortsat kun to undtagelser, som skal sikre, at der ikke bliver for store udfordringer med pladsen i busserne i Hovedstadsområdet: ingen cykler i bussen i myldretiden – og ingen cykler i bussen natten til lørdag eller til søndag.

I bussen er pladsen, ligesom i tog og metro, ikke ubegrænset. Der er plads til enten to cykler, barnevogne eller kørestole i bussen. Langt de fleste almindelige Movias busser er indrettet med ét areal til cykler, barnevogne, kørestole etc. Det er chaufføren, som afgør, om der er plads til at tage cyklen med – helt ligesom når han eller hun skal vurdere, om der er plads til en barnevogn eller en rollator. Cyklen skal selvfølgelig være fastspændt, når den er i bussen.

I løbet af det næste år vil Movia fortsætte med indsamle erfaringer om, hvordan det går med pladsen til alle kunder i bussen når cyklen bliver gratis at få med. Senest pr. 1. juli 2023 besluttes det om cykelmedtagning fortsætter med at være gratis i Movias busser.

Sådan gør du, når du skal have cyklen med i bussen

Giv chaufføren tegn til, at du vil stige på med din cykel. Placér din cykel midt i bussen og spænd den fast med sele under kørslen.

Foto: ABW