Drikker du for meget kaffe? Kender du egentlig sundhedsaspekterne ved at drikke kaffe? – bare rolig, den viden kan du få tirsdag den 21. marts kl. 19-21 på Sorø Bibliotek, når tre forskere fortæller om det sorte guld.

Over 31.000 kopper kaffe i sekundet
Kaffe har enorm betydning globalt både økonomisk og kulturelt. Botaniker Anders Barfod giver en bred indføring i kaffeplantens botanik og hvordan, vi kommer fra bønnen på busken til den dampende kop kaffe. Kaffebæltet omkring Ækvator producerer kaffe nok til, at vi verden over kan nyde over 31.000 kopper kaffe om året.

Al den produktion kræver et stort areal, og kaffedyrkning har før ført til afskovning og tab af biodiversitet, men i dag har kaffedyrkning en anden rolle. Lektor Aske Skovmand Bosselmann fortæller om kaffedyrkning, og hvordan farmere ikke kun producerer kaffebønner, men også økosystemer, klimaforandringer og bæredygtig kaffe.

Forsker Kjeld Hermansen udfordrer påstande om, hvordan kaffe påvirker kroppen – for skal man passe på med at drikke for meget kaffe?

Om forelæserne
Naturressourceøkonom Aske Skovmand Bosselmann er lektor ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet. Gennem 15 år har han forsket i forskellige problemstillinger i den globale kaffesektor såsom producenternes tilpasning til klimaændringer, udvikling af agerskovbrug og private initiativer for en bæredygtig udvikling. Aske har kendskab til kaffens geografi og socialøkonomiske rolle for producenter efter flere års feltarbejde. Han samarbejder med kaffevirksomheder og internationale forskningsinstitutioner i forskningsprojekter og undervisning, rådgiver danske aktører omkring bæredygtig kaffe, og har udgivet videnskabelige og populære artikler om kaffe, samt undervisningsmateriale til folkeskolen, gymnasiet og universitetet.

Botaniker Anders Barfod er lektor ved Biologisk Institut på Aarhus Universitet, hvor han forsker i tropiske planteressourcer med fokus på mangofamilien og palmer. Han har gennemført forskningsprojekter i Sydamerika, Sydøstasien, Australien og Afrika. Anderes’ videnskabelige tilgang er bred og handler om biodiversitet, plantemorfologi, biogeografi, økonomisk botanik samt bestøvningsbiologi, har opdaget mange nye arter og fået planter opkaldt efter sig helt fra en lille orkide i Sydamerika til palmetræer på New Guinea. Han har undervist i botanik, plantegeografi, vegetationøkologi, plantemorfologi/anatomi og Global Change biologi og vejledt et studerende på ph.d.-, kandidat- og bachelorniveau.

Diabetes- og ernæringsforsker Dr. Med. Kjeld Hermansen er lektor på Aarhus Universitet og adjungeret professor på Københavns Universitet, hvor han forsker i klinisk ernæring, hjertekarsygdomme og type 2-diabetes. I en række nationale og internationale forskningssamarbejder har han været med til at påvise at en række fødevarer, samt et nordisk kostmønster, kan bidrage til at nedsætte risikoen for hjertekarsygdomme og type 2-diabetes. Kjeld har forfattet mere end 375 videnskabelige artikler, bogkapitler og rapporter, han er blandt andet medforfatter på rapporten ’Kaffe, sundhed og sygdom’ udgivet af Vidensråd for Forebyggelse i 2015.

Offentlige foredrag i NaturvidenskabForedragene i Naturvidenskab live-streames fra Søauditorierne i Universitetsparken på Aarhus Universitet ud til mere end 300 steder for flere tusinde seere på samme tid. Niveauet er højt, da det er forskere der forelæser, men alle vil få noget ud af foredragene uanset faglige forudsætninger.

På Sorø Bibliotek kan du komme med på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskabens verden direkte fra Aarhus. Billetterne er gratis, men af hensyn til pladser skal man bestille billet på bibliotekets hjemmeside. Her kan du også holde dig orienteret om kommende Offentlige foredrag i Naturvidenskab.

Husk at det også er en mulighed at opleve foredraget i Stenlille Kulturhus.

’Kaffe’ finder sted tirsdag den 21. marts kl. 19-21 på Sorø Bibliotek.