Den danske forfatter, og tidligere Sorø borger, Herman Bang er en af Danmarks helt store forfattere, og hans skrivestil var på mange måder med til at revolutionære dansk litteratur – men trods hans anerkendte forfatterskab, døde han ensom og alene i 1912 på et tog i Amerika.

Det lokalt forankret Radiodrama.dk har dykket ned i Herman Bangs liv og forfatterskab, og det er der kommet to lydfortællinger ud af. Branden, der havde premiere først i oktober og Timer, der blev til dage, som har premiere 1. november.

Herman Bang brugte en del af sin ungdom som elev på Sorø Akademi, da hans fader var præst i Tersløse. Bang brugte mange timer i Sorøs gader med at studere mennesker, som han yndede at efterligne. Selvom han senere begyndte at studere jura og statskundskab, lå teatret og dramatikken hans hjerte nær. Bang søgte ind på teaterskolen, men fik afslag. Han nød at iscenesætte sig selv, hvilken man tydeligt kan se på de fotografier, der er taget af den danske forfatter.

”Herman Bang var på mange måder forud for sin tid”, fortæller dramatiker Morten Aagaard, der har skrevet manuskriptet til lydfortællingen Timer, der blev til dage. ”Han var anderledes feteret end man var vant til, og selvom han aldrig offentlig stod frem som homoseksuel, så blev han alligevel jaget ud af landet mange gange”.

Herman Bang var, trods en anerkendelse af hans store skrivetalent, nemlig også offer for en offentlig hån og latterliggørelse. Medierne gjorde grin med hans udseende og væremåde, han blev adskillige gange gjort til grin. Bang følte sig jaget i sådan en grad, at han brugte det meste af sit voksenliv på at rejse rundt i Europa for at undgå de danske medier. Han arbejdede som instruktør både i Berlin og Prag, men vendte altid hjem til Danmark, hvor både hans reportager, noveller og romaner, trods alt, stadig blev læst.

”Selvom Herman Bang levede for over 100 år siden, så minder hans liv og mediernes forfølgelse af ham som noget, der kunne foregå i dag. Det er da interessant”, fortæller Kia Lundsgaard, der sammen med Morten Aagaard ejer Radiodrama.dk. og sammen står de bag de to lydfortællinger.

I 1912 var Herman Bang på en oplæsningsrejse i USA. På togturen mellem Chicago og San Fransisco fik han det dårligt og døde alene i sin togkupé kun 54 år gammel. Lydfortællingen Timer der blev til dage, tager udgangspunkt i et brev, som en Bangs danske ven Frits Holm skrev nogle dage efter Bangs død. Frits Holm var ikke til stede på toget, men var i USA og fik talt med nogle af de mennesker, der tilså Bang. Udover brevet er lydfortællingen også en fabulering over Herman Bangs liv, hvor hans indre, ondsindede stemme håner ham for hans livsførelse, mens Herman Bang forsøger at forsvare sig.

”Vi aner jo ikke, hvordan Herman Bang havde det”, siger Morten Aagaard, ”men en mand, der konstant er udsat for latterliggørelse, der ikke kan være, den han er og må flygte fra sit hjemland flere gange, kan umuligt have haft det godt. Det er noget af det, vi ønsker at sætte fokus på”, fortsætter Kia Lundsgaard.

Lydfortællingen er en del af et større projekt, som Radiodrama.dk har arbejdet på, hvor lydfortællinger, ziner og et omfattende undervisningsmateriale tilsammen danner rammen om forfatteren og manden Herman Bang, og ikke mindst, hvordan hans fortælling også er relevant i 2022.

Lydfortællingen Timer der blev til dage har premiere 1. november og kan høres gratis på Radiodrama.dk eller hvor man ellers hører podcast. Det samlede projekt, kan ligeledes findes og downloades gratis på Radiodrama.dk under Projekt ORD/LYD.

Timer der blev til dage er skrevet og instrueret af Morten Aagaard. Optagelse: Kia Lundsgaard. Medvirkende: Frank Kruse og Julie Hedegaard.

Frank Kruse som Herman Bang. Pressefoto
Plakaten for lydfortællingen. Pressefoto