Sorø & omegns Højskoleforenings program for den kommende sæson byder på mange spændende ting! F.eks. får vi besøg af Johannes Langkilde, som vi alle kender fra Fællessang på TV under coronanedlukningen, ligesom vi får besøg af den kommende nye biskop over Roskilde Stift Ulla Thorbjørn Hansen.

Mødeaftenerne afholdes på Sorø Gymnastikefterskole, Topshøjvej 50, 4180 Sorø.

Højskoleforeningens arrangementer er kun for medlemmer. Medlemskab kan købes ved indgangen til 100 kr. for hele sæsonen + 50 kr. i gebyr pr. foredragsaften inkl. kaffe/kage—eller 400 kr. inkl. gebyr for alle sæsonens 7 foredragsaftener. Medlemskortet skal medbringes hver gang.

Læs mere om foreningen og arrangementerne på:
www.soroe-hojskoleforening.dk

Torsdag d. 15. september 2022, kl. 19.30:
”MIN FÆTTER ER HØVDING I SAMOA” v/ Johannes Langkilde
I slutningen af 1800-tallet hoppede Hans Alfred Langkilde over bord fra en båd, svømmede i land på Samoa, giftede sig med en høvdingedatter og grundlagde en stor familieklan.
Nu ca. 150 år senere, følger journalist og TV-vært Johannes Langkilde sporet efter sin forfader og rejser om på den anden side af jorden.
Min fætter fra Samoa er en opløftende og personlig beretning om et uventet eventyr – om udlængsel, kærlighed og stærke familiebånd.”

Søndag d. 25. september 2022, kl. 11.30:
Kulturtur til Kalundborg og Røsnæs
Vi skal bl.a. besøge Vor Frue Kirke, Nordeuropas eneste 5-tårnede centralkirke, hvor der arrangeres rundvisning. Vi drikker eftermiddagskaffe i Restaurant Gisseløre, inden vi fortsætter ud over halvøen Røsnæs, og gør et kort holdt nær Røsnæs fyr. Herefter kører vi retur mod Sorø – dog en anden rute, så vi samtidig får mulighed for at nyde mere af den smukke vestsjællandske natur i sensommerfarver.
Bussen samler os op ved Sorø Hallen, Ringstedvej, Sorø, kl. 11.30.
Forventet hjemkomst kl. ca. 18.00. Pris pr. deltager: kr. 350,00 alt inkl.
Tilmelding efter ”først-til-mølle-princippet” til Hanne Olsen – vi fylder en bus.

Torsdag d. 6. oktober 2022, kl. 19.30:
”MIG OG RUSLAND” v/forfatter og Ruslandsekspert Jens Jørgen Nielsen
Aftenen indledes med højskoleforeningens ordinære generalforsamling, derefter foredrag.
Der er krig i Europa, Rusland har invaderet Ukraine, og kontakterne mellem Rusland og de vestlige lande er stort set helt afbrudte. Sanktioner og fordømmelse er på dagsordenen. En skræmmende situation for alle parter, og en situation, som stiller mange spørgsmål, bl.a. til hvilket Rusland og hvilken verden, vi kan se foran os i den nærmeste fremtid?
Kom og hør et højaktuelt foredrag om Rusland og situationen i Ukraine – og de mulige forrykninger af magtbalancen i verdenssamfundet.

Torsdag d. 3. november 2022, kl. 19.30:
”VITTU” v/forfatter Iben Mondrup
Foredraget handler om Vitus på 5 år fra Grønland, der ligesom så mange andre grønlandske børn blev bortadopteret til danske familier – mere eller mindre lemfældigt. Det havde store konsekvenser, ikke mindst for børnene.
En både dramatisk, kærlig og følsom fortælling om mødet mellem to kulturer, og mellem børn og voksne, som satte dybe spor og efterlod store ar.
Kom og hør et spændende foredrag af Iben Mondrup, som selv er vokset op i Godhavn, en lille by på Diskoøen ved Grønlands vestkyst.

Torsdag d. 8. december 2022, kl. 19.30:
”JULEMØDE OG FOREDRAGET ” Sognekirkens rolle og indflydelse på menneskers liv” v/biskop Ulla Thorbjørn Hansen
Kom og mød den nye biskop over Roskilde Stift Ulla Thorbjørn Hansen, som i sit foredrag kommer ind på kirkens betydning for lokalsamfundenes fællesskab og sammenhold – i en tid, hvor samfundets og den teknologiske udvikling og ikke mindst globaliseringen sætter de små lokale fællesskaber under større og større pres.
Ud over foredrag byder aftenen på masser af julehygge, gran, æbleskiver og hjemmebag – og Luciaoptog med omkring 70 deltagende efterskoleelever.
En meget stemningsfuld foredragsaften!

Torsdag d. 12. januar 2023, kl. 19.30:
”CHAUFFØR FOR KONGEHUSET” v/tidligere chauffør for kongehuset Søren Sørensen
Et spændende foredrag om oplevelser fra et arbejdsliv på over 20 år som chauffør ved kongehuset. Søren Sørensen har kørt for samtlige medlemmer af det danske kongehus – samt et bredt udsnit af øvrige udenlandske kongehuset og statsoverhoveder, som har deltaget i kongehusets større offentlige arrangementer. En fortælling om et spændende arbejdsliv – og en vinkel ind på kongehuset, som de færreste kender.

Torsdag, den 9. februar 2023, kl. 19.30:
”SOLSKIN FOR DEN SORTE MULD” v/professor og tidligere højskoleforstander Ove Korsgaard
Med udgangspunkt i sin egen slægtshistorie, fortæller Ove Korsgaard om den samfundsudvikling, som har præget ikke kun landbokulturen, men i lige så høj grad resten af det danske samfund. Om Højskolernes og andelsbevægelsens betydning, om kulturforskellene mellem land og by, om globaliseringen – og individualiseringen på bekostning af fællesskaber og sammenhold i Danmark.
Et spændende foredrag om en udvikling, som vi alle er en del af, og som de fleste af os kan genkende fra vores eget liv.

Torsdag d. 9. marts 2023, kl. 19.30:
”RØVERHISTORIER FRA ALVERDENS STØVEDE LANDEVEJE” v/eventyrer og forfatter Jan Tvernø
Jan Tvernø har oplevet mere end de fleste på sine rejser rundt om i vores fantastiske verden – ikke mindst i mødet med helt almindelige mennesker i Sudan, Iran, Bolivia, Mongoliet og Papua Ny-Guinea. Rejser i de fjerneste egne, og på de mest støvede veje, med anholdelser og meget andet.
Kom og hør et spændende foredrag om et liv fyldt med rejseoplevelser og nye erfaringer.

Søndag, den 2. april 2023, kl. 13.00:
Teatertur til Det Ny Teater og forestillingen ”Miss Saigon”
Hjertegribende og dramatisk handling. Bevægende og storslået musik. En moderne klassiker af ophavsmændene til Les Miserables. I en ny spektakulær og overvældende produktion med stort cast og orkester – skabt til Det Ny Teater. Efter forestillingen finder vi et godt sted, hvor vi kan parkere med bussen, og hvor vi serverer mousserende vin og ”teater-tapas”.
Bussen samler os op ved Sorø Hallen, Ringstedvej, Sorø, kl. 13.00.
Forventet hjemkomst kl. ca. 20.45. Pris pr. deltager: kr. 650,00 alt inkl.
Tilmelding efter ”først-til-mølle-princippet” til Hanne Olsen – vi fylder en bus.

Søndag d. 4. juni 2023:
Sommerudflugt. Program udsendes til medlemmerne.

KONTAKT:
Formand for Sorø og omegns højskoleforening:
Sonja Lund, tlf. 22 32 50 17, sonja.lund@mail.dk
Tilmelding til kulturtur, teatertur og sommerudflugt til koordinator:
Hanne Olsen, tlf. 51 74 99 63, ho@dlgmail.dk