I Sorø byråd har Enhedslisten foreslået at holde et minuts stilhed for børnene i Gaza. Det blev vedtaget at holde et minut for alle børn i krigs- og konfliktzoner, og sker på byrådsmødet 18. september kl. 17.00:

Vi inviterer alle der vil, til at deltage i et minuts stilhed udenfor rådhuset samtidig. Vi laver en særlig markering for børnene i Gaza, fordi det er den krig hvor allerflest børn bliver ramt.

Tid og sted: Torvet i Sorø foran det gl. rådhus ca. 16.45 – til 17.15 d. 18. september.

Her er byrådsmedlem Bo Mouritzens rørende begrundelse for forslaget om 1 minuts stilhed:

Enhedslisten er modstander af alle former for terror og alle former for angreb på civilbefolkningen.

Det gælder direkte angreb med bomber og kanoner, samt indirekte angreb ved at hindre fødevarer og anden nødhjælp i at nå frem.
Børn i Gaza dør både i en bomberegn, men også af sult og mangel på hospitalsudstyr.

Fra Enhedslisten vil vi gerne slå fast, der er intet i denne verden der legitimerer drab på børn og der er intet sted i verden vi ser det i et omfang og så systematisk som det sker i Gaza.

Hannah Arendt sagde engang at når den medmenneskelig empati dør, så er det et af de mest tidlige og sigende tegn på, at en kultur er ved at forfalde til barbari.

Når vi ophører med at have empati med andre, så ophører vi med at være sociale væsener og etablerer et samfund der er baseret på fjendebilleder.
Mere end noget andet så skal vi beskytte børn, uanset hvem de er og hvor de er!

Vi skal acceptere at børnene altid er vores ansvar, Vi har ansvaret for alle de børn der findes på jorden, de der ikke anerkender denne simple regel, har ikke styr på deres moralske kompas.

Som samfund har vi skrevet under på at børn har ret til særlig omsorg og bistand og ret til at vokse op i en atmosfære af glæde, kærlighed og forståelse samt ikke mindst at alle børn skal beskyttes mod krige, vold, misbrug og udnyttelse.

Da vi kom med det her forslag, var der i løbet af Israels overfald på Gaza striben blevet dræbt mere 10.000 børn i dag er det så mere end 15.000 børn dertil kan lægges alle de sårede og kvæstede.

Det kan ikke længere kaldes selvforsvar, når man angriber civile også dem i flygtningelejre, når man blokerer et område fuldstændigt og ikke vil lade nødhjælp eller hospitalsudstyr passere, når man rammer skoler og når man tæppebomber et område på størrelse med Langeland, så er det drab og krigsforbrydelser og skal ikke nuanceres til andet.

Lad os slå fast krig er foragt for liv, fred er at skabe og huske at nok skal vi være tavse når børn skal sove – men vi skal råbe op, og få det stoppet når de bliver slået ihjel.

Derfor skal vi vise at også i Sorø tænker vi på børnene i Gaza.