Klosterkirkens Munkekor (hjemmehørende i Horsens) dyrker, som et af meget få kor i Danmark, den gregorianske sang som sin hovedopgave. Gregoriansk sang har navn efter Pave Gregor den 1., som i 600-tallet begyndte indsamlingen af liturgiske melodier fra kirken i forskellige europæiske områder og skabte en mere ensartet sang inden for kirken.

Det er den ældste nedskrevne musik i den vestlige civilisation. Karakteristisk for den gregorianske sang er énstemmighed og flydende rytmik. Den opleves af mange i nutiden som meditativ og beroligende.

Munkene var ofte stillet op på to rækker (delt op i kor 1 og kor 2) i hver sin side af kirkens (arkitektoniske) kor og sang på skift mod/til hinanden (antifoni). I begyndelsen sang begge kor énstemmigt, men med tiden begyndte kor 2 også at synge over- og/eller understemmer til den gregorianske melodi.

Efterhånden som der kom orgler i kirkerne, lod man somme tider kor 2s opgave udføre på orgel, så kor og orgel alternerende sang en linje. Disse alternatim-messer fik en blomstringstid i bl.a. 1700-tallet. 

Koret ledes af Karl Bech-Larsen med fokus på 1700-tallets munkekor sang, som fandtes udenfor Danmark i perioden og som er ganske smuk, f.eks. i Frankrig og Italien. Sorø Klosterkirkes organist Merethe Køhl Hansen vil medvirke på orgel.

Koncerten er arrangeret af Sorø Historiske Festival og finder sted den 24. november kl. 16. 

Tag med til denne meget flotte koncert, og kom i god julestemning.

KØB BILLETTER ALLEREDE NU via dette link: https://1684-1862.billetexpressen.dk/

Billetpris: Kr. 185 pr. stk. / Børn under 12 år. Kr. 100 pr. stk.

Merethe Køhl Hansen. Pressefoto