Lokaltog, som er en del af trafikselskabet Movia, og som driver ni lokalbaner på Sjælland og Lolland-Falster, har valgt den togleverandør, som skal levere 14 batteritog, der fremover forventes at køre på Lokaltogs strækninger i Region Sjælland.

Lokaltog offentliggjorde i november 2023 et udbud af 14 batteritog med option på yderligere 10 tog efter Region Sjællands krav og ønsker til togene. Tre europæiske togleverandører blev prækvalificeret til at give tilbud, nemlig Construcciones Y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) S.A., Siemens Mobility A/S og Stadler Bussnang AG.

Lokaltog gennemførte i første halvår 2024 udbud med forhandling og modtog ved udløb af tilbudsfristen den 4. juni 2024 endeligt tilbud fra alle tre bydere, hvilket viser stor interesse for udbuddet.

Evaluering af de tre tilbud

Evalueringen af de tre tilbud viste, at to ud af tre leverandører har givet konditionsmæssige tilbud, hvilket vil sige, at de er i overensstemmelse med udbudsbetingelserne og herunder lever op til alle fastsatte mindstekrav. Den tredje leverandør har indgivet endeligt tilbud med forbehold, som gør at Lokaltog både er berettiget og forpligtet til ikke at tage tilbuddet fra denne leverandør med i betragtning.

Tilbuddene fra CAF og Stadler Bussnang AG blev efter en dybdegående teknisk og juridisk gennemgang vurderet til at være konditionsmæssige. Begge leverandører har leveret attraktive tilbud, og de har ligget i tæt konkurrence.

Tildeling af udbuddet

Lokaltog har ud fra udbuddets kriterier tildelt leverancen af 14 batteritog med option på yderligere 10 tog til Stadler Bussnang AG under forudsætning af, at aftalen efterfølgende godkendes i Region Sjællands Regionsråd i september 2024.

Stadler Bussnang AG har stor erfaring med at producere højteknologiske tog til hele Europa og har allerede produceret over 2.000 el-tog og over 400 batteritog, hvoraf de første allerede er idriftsat i Tyskland.

“I Lokaltog glæder vi os over, at vi har fundet en leverandør af vores kommende batteritog. Batteritogene skal erstatte vores IC2-tog, som har tjent os godt siden 1997. Stadlers tilbud var marginalt bedre end det CAF leverede. Det er fremtidens tog, som vi nu køber, og de skal forhåbentlig køre på vores skinner i rigtig mange år og skabe glæde hos vores kunder”, siger Lars Wrist-Elkjær, administrerende direktør i Lokaltog.

Lokaltog forventer at indgå endelig kontrakt med Stadler Bussnang AG i oktober 2024 efter godkendelse fra Region Sjælland.

Foto: ABW