Sorøs kunstmuseum på Storgade er for tiden lukket pga. renovering og en tilbygning på 1200-1400 kvadratmeter. Arkitekt Niels F. Truelsen varetager renoveringen af den gamle museumsbygning. Lundgaard & Tranberg Arkitekter står for udvidelsen af museet.

Vestsjællands Kunstmuseum, der åbnede i 1943, har i dag en omfattende samling. På få kvadratmeter har man kunnet orientere sig i den danske kunsthistorie fra 1250 til nu. Interiørerne i den historiske bygning står stort set som oprindeligt og danner en smuk, intim ramme om den ældre del af samlingerne.

Den begrænsede plads har og dog gjort det umuligt at præsentere samlingen i det ønskede omfang.

Byggeriet tager udgangspunkt i det eksisterende museums beliggenhed i Sorøs historiske bymidte. Vestsjællands Kunstmuseum har til huse i en klassicistisk ejendom, opført i 1832 som bolig for godsforvalteren ved Sorø Akademi.

Lundgaard & Tranberg Arkitekter vandt arkitektkonkurrencen om den ny tilbygning i konkurrence med fire danske og et spansk arkitektfirma. Byggeprojektet omfatter bl.a. et underjordisk udstillingsareal og en indramning af to gårdrum; en museumsgård og en biblioteksgård.