Museumsgæster i Holberghaven – både ældre kvinder, børn og andre…
Foto: HolbergMuseet

Forberedelser til HolbergMuseets sæson 2020 er i gang. Her kommer ingen kedsomhedsknapper, men derimod en uforandret hjertelig velkomst til alle besøgende.

Ludvig Holberg fandt behag i fruentimmers omgængelse. Det fastslog han i sin epistel 99, forfattet i den periode mellem 1745 og 1754, han boede på Tersløsegaard. Og i Holbergs stuer vil fruentimmere fortsat være velkomne, måtte de end være ældre og veluddannede. Tersløsegaard har ingen planer om at gøre sådan som Nationalmuseets kommunikationschef Jacob Frische i sidste måned bebudede over for JyllandsPosten:

”Det er ikke nogen hemmelighed, at den typiske museumsgæst er en veluddannet ældre kvinde. Det er vi i gang med at ændre på”, sagde han.

Foruden ældre kvinder har HolbergMuseet i den forgangne sæson 2019 modtaget såvel ældre mænd som midaldrende af begge køn og adskillige skolebørn fra 7. klasse og opefter. Ja, mellem de godt 2000 besøgende har der såmænd også været besøg af forældre med mindreårige, der således har stiftet deres formentlig første bekendtskab med Ludvig Holberg. Det har været en ublandet glæde at tage imod alle. Så vi ønsker ikke at ændre vore gæster. Det er heller ikke vores indtryk, at de besøgende keder sig. Derfor agter Tersløsegaard ikke at følge Nationalmuseets direktør Rane Willerslevs eksempel og installere kedsomhedsknapper i Holbergs stuer.

Sæson med nyheder

Nyheder kommer det ikke til at skorte på i HolbergMuseets kommende sæson 2020. Mellem den første åbningsdag søndag den 7. juni og den sidste søndag den 6. september inviterer Tersløsegaard til en række arrangementer. Først og fremmest skal der opføres Holbergkomedier på havescenen, sandsynligvis ”Den Vægelsindede” og måske en til. Desuden planlægges flere koncerter, både med kor, en klassisk klavervirtuos der vil spille Ravel, Chopin og Debussy og en jazzkoncert. Endvidere flere foredrag, oplæsning af Holbergs værker og sandsynligvis lancering af et helt nyt filmprojekt om Holberg. Også en åben Sankt Hans fest med taler, bål og sang på plænen foran Tersløsegaard kommer på programmet samt sandsynligvis en gentagelse af den populære kulturnat med aftenåbent museum.

Det er allerede nu muligt at reservere besøgsdatoer i perioden fra april til oktober 2020. Besøg med forevisning af Holbergs stuer og fortælling om Holberg og Tersløsegaard samt eventuelt havevandring kan finde sted på alle mulige selvvalgte tidspunkter. Man skal blot have en forudgående aftale med museets foreviser ved henvendelse til post@tersloesegaard.dk eller telefon 7446 6770. De almindelige åbningstider (hvor man selvfølgelig kan komme uanmeldt) er lørdage og søndage kl. 12-16 fra 7. juni til og med 6. september.

Entré i 2020 er 60 kr. pr. person, dog gratis for børn under 12 år. Årskort med ubegrænset adgang til museum og alle arrangementer kan erhverves for 350 kr.