Dit Sorø byder hjerteligt velkommen til Preben Lemann som blogger. 

Er udtrykket et tegn på et mindreværdskompleks hos alle, der ikke bor centralt i Sorø by?

Sorø her, Sorø der. Alt skal ske i Sorø – og allerhelst i centrum. Ja, det læser jeg ofte, og selvfølgelig er der nogle, der kæmper for at styrke Sorø by, og hurra for det. Lad os alle kæmpe for det, vi har kært.

Preben Lehmann

Jeg bor selv i landsbyen Stenmagle på kanten af Åmosen. Stadig i Sorø Kommune. Det må siges at være i Udkantssorø og lige på grænsen til Holbæk Kommune. Her er et skønt landliv, og en landsby, der er værd at kæmpe for. Her er der frisk luft, højt til himlen, sammenhold, hjælpsomhed og af og til små arrangementer. Her kunne vi ønske, at der var mange, mange flere, men når vi så laver noget nyt, kommer der ikke så mange. Ja, vi er jo bare ikke så mange.

Her kan vi også af og til være træt af at der sker mere hos storebror Stenlille. Men heldigvis og tak for det. I Stenlille er der fantastiske ildsjæle, der banker større arrangementer op, og som vi alle i landområderne omkring byen får glæde af. Her møder vi gamle og nye naboer, og kan i fællesskabet her få mange spændende ting til at ske. Kulturhuset med en bogcafé midt i byen kom lige i 11. time, da selvværdet efter nedlæggelsen af både genbrugsstation og bibliotek var godt på vej ned. Borgerforeningen SHHB bankede det så gevaldigt op med et superarrangement i uge 34 hvor alle i Stenlille og omegn står sammen.

Når vi så er ved Stenlille hører vi igen det med, at alt skal ske i Sorø. Hvor blev byudviklingen af, som skulle have været i gang i Stenlille bymidte? De penge er vist brugt andetsteds. Sikkert i Sorø. Hvad er der nu i vejen med Stenlille. Intet. Men ting tager tid. Og vi har også brug for at ”hovedstaden” trives og udvikles. Og det gør den heldigvis. Nævnes kan Kyndelmisse-lysfesten, musikarrangementerne i Akademihaven, Museerne, Biblioteket, Værkerne, Turbåden ”Lille Claus” i Sorø Sø, butikkerne i Storgade etc. etc. Alt dette må vi alle – også i Udkantssorø – stå sammen om, samtidig med, at vi heldigvis har arrangementer og skønne perler spredt i hele kommunen.

Tænk på borgspillet i Ruds Vedby, Zengarden i Vedde mellem Dianalund og Stenlille, Stenmaglehaven, Veteranbiltræf i Stenlille etc. Brug og nyd det hele – Vi har så meget lokalt, og herude i Udkantssorø har vi en kæmpe Åmose, der blot ligger og venter på at blive opdaget. Den løber ingen steder, og skal nok blive stor, også for Sorø, engang.

Mindreværdskompleks taler vi ikke om. Men selvfølgelig er en storebror jo altid irriterende og bedrevidende. Vi skal blot alle kæmpe videre for det, vi har kært. Respekten for ildsjælene skal være der, og der er heldigvis mange af dem i vores kommune. Vi føler vi får en spand vand i hovedet af og til, måske er det sundt nok, men i det store og hele trives ildsjælene godt i Sorø og ingen behøver at være hele tabt. Kommunen har sørget for at vi har et frivillighedscenter. Alle foreninger kan bruge det, helt ud i Udkantssorø. Det er kun et spørgsmål om at ville det.

Næste gang du farer i blækhuset, så tænk på, hvad du vil og kan engagere dig i, og ikke på, hvad andre har gjort af fjollerier, som måske ikke lige er din kop te. Prøv at være positiv, og gør noget, så er mindreværdskomplekset hurtigt væk.