Miriam Groh, der studerer til grundskolelærer i den tyske by Bamberg i delstaten Bayern, er i 5 ugers praktik på Sorø Privatskole. Skolen håber, det bliver en fast tradition med lærerstuderende fra Tyskland på Sorø Privatskole.

Det skriver Sorø Privatskole i en pressemeddelelse.

Sorø Privatskole er, som den eneste grundskole i Skandinavien, en del af et verdensomspændende ”PASCH-Schulen”-netværk, som består af omkring 2.000 forskellige skoler rundt omkring i verden, der alle er godkendt til at levere tysksproget undervisning efter internationale standarder.

Den tyske grundskolelærersturende Miriam Groh er i 5 ugers praktik på Sorø Privatskole. Foto: Sorø Privatskole

Det betyder også, at lærerstuderende i Tyskland kan vælge skolen som destination, hvis de vil i praktik på en skole uden for Tyskland. Det har tyske Miriam Groh valgt. Hun har været i praktik på Sorø Privatskole siden 21. august og rejser hjem igen 22. september.

”Jeg er på Sorø Privatskole som et led i min læreruddannelse på Otto-Friedrich-Universität Bamberg, hvor jeg har valgt at undervise i tysk som andet sprog. Jeg ville gerne opleve, hvordan man underviser i tysk i andre lande, og hvordan det er at lære tysk til nogen, som ikke er fra Tyskland.

Derfor var det også vigtigt for mig, at det ikke var en tysk skole i et andet land,” fortæller Miriam Groh, der er lærerstuderende og i praktik på Sorø Privatskole.

Udover at deltage i tysk på skolen har Miriam også været med til overrækkelsen af Deutsches Sprachdiplom til afgangseleverne fra skoleåret 2016-17 24. august.

”Jeg vidste faktisk ikke, der var overrækkelse af Deutsches Sprachdiplom på skolen, mens jeg var her. Her mødte jeg Kathrin Drygala de Oliveira, der skulle overrække diplomerne til eleverne.

Hun styrer den skandinaviske del af PASCH-netværket og lærte mig mere om Deutsches Sprachdiplom og de forskellige niveauer. Jeg deltog også i en af hendes workshops på skolen, hvor hun med brug dramalege fik eleverne til at åbne op, fordi de kunne anvende både sprog og kropssprog i tysk undervisningen,” fortsætter Miriam.

Miriam kan dog godt forstå, hvis folk synes tysk er et svært sprog, især grammatikken kan være svær at lære hundrede procent. Når det er sagt, så kan hun godt lide, at mange danskere kan en smule tysk, og at de prøver at svare på tysk, det bedste de kan.

”Mange vælger mere eksotiske destinationer, som Portugal, Sydamerika eller Asien. Men jeg har hørt rigtig meget godt om det skandinaviske skolesystem, blandt andet i PISA- undersøgelsen, der er meget anderledes end det tyske.

Miriam Groh til diplomoverrækkelse den 24. august. Foto: Sorø Privatskole.

I Tyskland skal man for eksempel vælge hovedforløb efter 4. klasse i grundskolen, så man går ikke i grundskole med den samme klasse i 10 år. Jeg vidste også, I var langt med nye medier som iPads og digitale tavler i undervisningen,” forklarer Miriam.

Udover skolesystemet, så synes Miriam også, at den danske kultur er anderledes end den tyske på nogle områder. Tyskere er for eksempel mere formelle, og de kommer ikke så hurtigt tæt på hinanden. Her hilser alle på hende, lærerne bliver ikke tiltalt med deres efternavn og flere har inviteret hende på ture eller helt ind i deres hjem.

Miriam har valgt at bo på Hotel Postgaarden, så hun er tæt på byen og Sorø Privatskole, der ligger lige i nabolaget, og Sorø minder hende faktisk lidt om hendes hjemby Forchheim med de mange gamle huse. Hun kan også godt lide at gå rundt om Sorø Sø og cykle ture til Pedersborg.

”Jeg kunne godt tænke mig at komme igen med mine venner eller familie. Måske besøge Sorø Akademi. Jeg vil gerne se endnu mere af Danmark. Det er sjovt at lære et nyt land og sprog at kende. Jeg håber også, at eleverne på skolen får mulighed for at bruge de tyske ord og den grammatik, de har lært, i Tyskland. Det er ikke alle, der rejser ligeså meget som mange af danskerne gør, så der burde være god mulighed for det,” afslutter Miriam.

Miriam sender også en stor tak til tysklærerne på Sorø Privatskole, fordi de har taget ekstra godt imod hende ikke kun på skolen, men også udenfor skolen. Det er blandt andet personer som dem, der gør, at hun vil anbefale andre lærerstuderende i Tyskland, at besøge Sorø Privatskole i Danmark.