Fra den 1. til den 24. december kan børn og barnlige sjæle følge to nisser på eventyr. Det er Karsten Sabransky og Morten Lind fra Sorø Julefond, til lejligheden kaldet Julius og Alfred, der optræder i 24 små film, som bl.a. er optaget på Sorø Rådhus, Sorø Akademi, Kronborg, Det Kgl. Teater og Rigsarkivet.

Eventyret tager sit udgangspunkt i nogle mekaniske nisser, også kaldet nikke-nisser, der er blevet stjålet. En jobfinder tilbyder derfor Julius jobbet som nikke-nisse, og Søren Betjent hjælper med at opklare mysteriet. De to nisser besøger også en sanglærer, som må give op, og de kommer på sporet af en gammel bog, der fortæller noget om julemandens planer.

Videojulekalenderen, som bl.a. vises på TV Vestsjælland, er tilkoblet initiativet Sjællands Største Julekalender, som bliver bygget op på bibliotekets facade ud mod Storgade. Hver låge er solgt til en virksomhed, og overskuddet går til at leve op til Sorø Julefondens formål, som er julebelysning i Sorø. “Vi har et stort juleønske om en gang for alle at få opgraderet materiellet til moderne LED, som både sparer energi og giver nogle nye spændende muligheder for oplysning i bymidten”, siger Karsten Sabransky, formand for Sorø Julefond.

Nisserne er på tv første gang den 8. november, hvor de gæsteoptræder ved en julesangkonkurrence i Engelstrup Forsamlingshus. Her synger de to julesange, de har indspillet, og som udgives i midten af november på en cd. De to sange har titlerne “Nu er det jul” og “Åh, nu er det juletid”.

Her kan du se en smagsprøve på julekalenderen: