Vinder af Europamesterskabet i virksomhedsprojekter 2019 blev Væksthus Sjælland og projektet LEAN Landing, der har modtaget prisen European Enterprise Promotion Award, som bedste virksomhedsprojekt i Europa. Lean Landing arbejder med at skabe en genvej til eksportmarkederne for sjællandske virksomheder.

Hvad enten du har en virksomhed i Sorø eller Nakskov, så har du adgang til netværk i London, Oslo og Amsterdam og flere andre steder. Det er kort sagt indholdet i Lean Landing, som via partnerskaber mellem 19 iværksætter- og virksomhedsmiljøer i seks forskellige lande, har skabt en genvej til salg i udlandet.

Og ideen er så god, at det nu har modtaget prisen som bedste Europæiske virksomhedsprojekt. European Enterprise Promotion Award er den største pris af sin art og Væksthus Sjælland er med Lean Landing dermed reelt kåret til europamester i virksomhederprojekter.

– Det er en stor ære at få så fornem en pris. Så vi er rigtig stolte og beærede – både over prisen og over den forskel, vi har gjort og stadig gør for virksomheder med Lean Landing. At være med til, at virksomheder får ordre rundt om i verden, er bare en kæmpe fornøjelse for os, udtaler Mads Váczy Kragh, som er direktør i Væksthus Sjælland, som står bag projektet.

Med i projektet er en række sjællandske kommuner, som har valgt at tilbyde muligheden til deres virksomheder. Og ifølge Mads Váczy Kragh er det her med at bruge partnerskaber mellem fx iværksættermiljøer en af fremtidens veje til eksport.

– Det, der er kernen i Lean Landing, er, at man kommer ud over stepperne så hurtigt som muligt. Du kan godt sidde derhjemme og planlægge i lange baner, men du lærer bare meget mere, når du kommer afsted og møder nogle kunder. Og der får virksomheder en genvej via Lean Landings partnerskaber. For man kommer via netværket lynhurtigt ud på markedet, fortæller Mads Váczy Kragh.

Egentlig var Lean Landing og Væksthus Sjælland nomineret i kategorien bedste internationaliseringsprojekt. Men det endte altså med, at Lean Landing tog hovedprisen ved kåringen i Graz i Østrig.

– Vi var lidt ærgerlige, da vi ikke fik prisen for bedste internationaliseringsprojekt. For vi synes jo i al beskedenhed, at vi har en ret god og spændende model. Men det viste sig så, at det var fordi, vi var udvalgt til Grand Jury Prisen, som er hovedprisen for bedste projekt af alle. Så vi kom hjem med mere, end vi havde regnet med, udtaler Mads Váczy Kragh, som selv var til stede ved overrækkelsen.

Det er ikke første gang, at Væksthus Sjælland er nomineret til prisen som bedste Europæiske virksomhedsprojekt. Tidligere har blandt andet Vækstfabrikkerne været nomineret og tæt på at vinde.

Væksthus Sjælland bliver 1. januar omdannet til Erhvervshus Sjælland, som får hovedkontor i Sorø, men arbejdet med at skabe gode projekter fortsætter ifølge Mads Váczy Kragh ufortrødent.

– Vi sætter en ære i at sætte nogle projekter og initiativer i søen, der er nytænkende og virkelig gør en konkret forskel for virksomhederne. Og det er da lidt specielt, at der nu er omkring 30 europæiske lande, som kigger på os i Region Sjælland. Vi er slet ikke færdige med at lave gode projekter, og vi kommer til at fortsætter ufortrødent, når vi bliver til Erhvervshus Sjælland, fortæller Mads Váczy Kragh.

Lean Landing er finansieret med midler fra Interreg Northsea og drives af Væksthus Sjælland i samarbejde med 19 partnere i Danmark og i udlandet.

Foto: Væksthus Sjælland