Corona-krisens mørke slukker for nattens kultur: Kulturnatten den 4. juni er aflyst

For et år siden myldrede folk ind på Holberg Museet til en lyksalig nat med Ludvig Holberg i skikkelse af skuespiller Henrik Jandorf. Det var en nat i juni, hvor Tersløsegaard medvirkede i Dianalunds kulturnat med natåbent museum. Det var en succes, der kunne måles på den tætte belastning af de sparsomme kvadratmetre i Holberg stuer og den åndeløse opmærksomhed om Jandorfs mageløse optræden med en monolog af udvalgte Holberg-citater.

I år er det nat med det arrangement. Coronakrisen sender kulturen i dørken. Begivenheden skulle have været gentaget torsdag den 4. juni, men Dianalunds kulturnat bliver ikke til noget, oplyser nattens tovholder, lokalarkivets leder Jørgen Mogensen. Aflysningen gælder både Tersløsegaard, Dianalunds Kunstnergaard, sognets kirker, spejderne og andre, der skulle have medvirket.

HolbergMuseet må indse, at det ville være håbløst at prøve at gennemføre kulturnatprogrammet. ”Det er urealistisk at skulle optræde for syv mennesker, som skal opretholde fire-kvadratmeter-reglen,” fastslår Henrik Jandorf.

En usikker sæson
Ludvig Holberg Museet håber stadig at kunne byde besøgende velkommen i løbet af sommeren 2020 – men må i en tid, hvor corona-epidemi hærger, se i øjnene, at ikke alt kan blive som planlagt. Foruden aflysningen af kulturnatten den 4. juni er foreløbig to Holberg-komedier udgået af programmet. Komedierne skulle have været vist på Tersløsegaards havescene søndag den 16. august. Viruskarantæne og forbud mod forsamlinger har forhindret skuespillerne i at samles for at indøve de to forestillinger. Derfor har teatrets ledelse erkendt, at det ikke er muligt at blive færdig til at præsentere de to komedier. Det var “Pernille korte frøkenstand” og “Den forvandlede brudgom”, som skulle være opført af Bagsværd Amatør Scene. Også den programsatte levendegørelse af Holbergs etablering som godsejer, der skulle ske den 5. juli i samarbejde med foreningen 1684-1862 er udgået.

Det tilbageværende program omfatter stadig både præsentation af komedien “Den Vægelsindede” søndag den 7. juni samt Sankt Hans fejring og senere på sæsonen.to koncerter, flere foredrag og åbning på Herregårdens Dag med særlig fokus på haven og afgrøderne. Men ændringer eller aflysninger kan ikke udelukkes. Holberg Museets bestyrelse holder møde søndag den 17. maj for at træffe beslutning om sommerprogrammet og vilkårene for eventuel åbning af museet på lørdag og søndage.

Henrik Jandorf. Foto: HolbergMuseet.
Del på sociale medier