Gulerodsstænger, æblebåde og rugbrødsskiver. Madpakkens favoritter kan indeholde rester af flere forskellige sprøjtegifte, hvis de ikke er økologiske.

Det skriver Dansk Naturfredningsforening i en pressemeddelelse.

Fødevarestyrelsens seneste pesticidkontrol fra 2015 viser, at der er rester af sprøjtegift i meget ikke-økologisk frugt og grønt. Og det gælder uanset, om der er tale om danske eller udenlandske fødevarer.

Frugt, grønt og grove kornprodukter er almindelige elementer i madkassen, men hvad indeholder de egentligt? På baggrund af Fødevarestyrelsens seneste pesticidkontrol har Dansk Naturfredningsforening listet en række madpakkevarer og antallet af sprøjtegifte, som er fundet i de forskellige fødevarer.

Salat
Der er fundet fem forskellige sprøjtegifte i ikke-økologisk salat, der er dyrket i Danmark, og op til 11 forskellige sprøjtegifte i udenlandsk salat. Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i økologisk salat – hverken fra Danmark eller udlandet.

Rugbrød
Der er fundet to forskellige sprøjtegifte i dansk ikke-økologisk hvedemel. I dansk ikke-økologisk rugmel er der fundet en enkelt sprøjtegift. I udenlandsk ikke-økologisk hvedemel og rugmel er der fundet to forskellige sprøjtegifte i hver produkttype.

Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i økologisk rugmel eller hvedemel – hverken fra Danmark eller udlandet.

Grafik: Dansk Naturfredningsforening

Peberfrugt
Der er fundet rester af op til 22 forskellige sprøjtegifte i udenlandsk peberfrugt. I dansk dyrket peberfrugt, er der fundet en enkelt. Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i økologiske peberfrugter.

Gulerod
Der er fundet to forskellige sprøjtegifte i danske ikke-økologiske gulerødder og syv forskellige i de udenlandske gulerødder. Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i økologiske gulerødder – hverken fra Danmark eller udlandet.

Æble
Der er fundet seks forskellige sprøjtegifte i danske ikke-økologiske æbler og 14 forskellige i de udenlandske æbler. Der er ikke fundet rester af spørjtegift i danske eller udenlandske økologiske æbler.

Tomat
Der er fundet tre forskellige sprøjtegifte i danske ikke-økologiske tomater og op til 20 forskellige sprøjtegifte i de udenlandske tomater. Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i danske eller udenlandske økologiske tomater.

Rosiner
Der er fundet rester af 12 forskellige sprøjtegifte i ikke-økologiske rosiner. Fødevarestyrelsen har ikke testet økologiske rosiner.

Blå druer
Der er fundet rester af hele 30 forskellige sprøjtegifte i ikke-økologiske udenlandske vindruer. Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i økologiske udelandske vindruer.

Jordbær
Der er fundet rester af 13 forskellige sprøjtegifte i danske ikke-økologiske jordbær og 22 forskellige sprøjtegifte i udenlandske ikke-økologiske jordbær. Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i danske økologiske jordbær.

Læs Fødevarestyrelsens rapport her.