Tirsdag eftermiddag fik foreningen PUST overrakt et bevis for adoptionen af to verdensmål. De to verdensmål omfavner foreningens arbejde med at skabe trivsel for mennesker i sorg og for dens samarbejde med Sorø Kommune, som netop er blevet styrket gennem en ny samarbejdsaftale, oplyser kommunen i en pressemeddelelse

I PUST er der rum til at være i sorg og have det svært. Foreningen tilbyder samtalegrupper for mennesker, der har mistet en pårørende eller været del af en skilsmisse. I samtalegrupperne kan deltagerne møde andre i lignende kriser. Foreningens arbejde er baseret på frivillige, som leder sorg- og skilsmissegrupperne.

Verdensmål nummer tre handler om sundhed og trivsel og omfavner det, der er grundkernen i PUSTs arbejde. Til det siger verdensmålsambassadør Pipaluk Balslev:

”De frivillige i PUST løfter en vigtig opgave ved at skabe rum, hvor folk kan møde andre i samme sårbare situation, som de selv er i. Et rum, hvor der er plads til være i sorg. Det spiller godt ind verdensmål 3, der også handler om trivsel.”

Rune Trappaud Rønne, som var initiativtager til PUST, der netop har to års jubilæum, supplerer:

”Det er ikke kun deltagerne i sorg- og skilsmissegrupperne, der får noget ud af det. Det er også de frivillige. Forskning peger på, at du bliver lykkelig af at lave frivilligt arbejde. Hvis man kan åbne for et stort, stærkt frivilligt miljø, som vi er på vej til i Sorø Kommune, så vil vi se en enorm effekt på de frivillige også. Når du ser andre frivillige blive glade for det gør, får du også selv lyst til at gøre noget. Den effekt er guld værd.”

PUST og Sorø kommune i tættere samarbejde
PUST og Sorø Kommune har netop styrket samarbejdet, og kommunen skal fremover rekruttere deltagere til PUSTs sorg- og skilsmissegrupper. Det er ofte sagsbehandleren i kommunen, læreren i felten og pædagogen i børnehaven, der møder borgere i krise. I samarbejdet med PUST har kommunen et sted, hvortil de kan henvise borgere, der har brug for et rum til at tale om deres sorg. Samarbejdet spiller godt ind i verdensmål 17, der handler om partnerskab for handling.

Chef for Børn- og Undervisning i Sorø Kommune Henrik Madsen siger:” Vi er meget tilfredse med samarbejdet med PUST, som løser en vigtig opgave. Allerede før PUST så dagens lys, var vi i dialog med Rune om, hvordan vi i fællesskab kan støtte børn og unge i sorg eller krise, og jeg glæder mig over, hvor langt PUST allerede er nået.”

Tirsdag eftermiddag overrakte formand for Børne- og undervisningsudvalget i Sorø Kommune Lars Damgaard et verdensmålsadoptionsbevis til PUST og sagde:

”Sundhed og trivsel handler ikke kun om fravær af sygdom. Det er en langt mere kompleks kombination af fysiske, mentale, følelsesmæssige og sociale faktorer. Jeg er glad for, at vi med PUSTs adoption af verdensmålene, igen får mulighed for at understrege vigtigheden af det arbejde, PUST allerede udfører. Jeg håber, at vi med denne fælles retning, yderligere kan udbygge samarbejdet imellem PUST og Sorø Kommune. I min rolle er jeg naturligvis særligt glad for, at også mange af vores børn og unge i Sorø Kommune har glæde af PUSTs arbejde.”

Samhørighed i verden
For Rune Trappaud Rønne giver det god mening, at PUST med foreningens arbejde sætter fokus på verdensmålene.

”Jeg er glad for, at det kan vi være en del af det her vigtige arbejde. Grundtanken med verdensmålene er at skabe en samhørighed i verden. Og skabe synergien mellem virkeligheden og nogle politiske mål. Første gang jeg hørte, at Sorø Kommune havde gjort det her til et projekt, syntes jeg, det var vildt ambitiøst. Men jeg kan faktisk godt se, hvor kommunen er på vej hen med det nu. Det, at den er i gang med at konkretisere arbejdet med verdensmål, er helt vildt fantastisk. For så gør Sorø Kommune jo præcis det, som alle vi frivillige organisationer gør: Bidrager til, at vi hænger sammen, og at vi hjælpes ad med få løst de her kæmpe globale problemer, vi står i,” siger Rune Trappaud Rønne.

PUST er frivillig social forening, som tilbyder samtalegrupper for mennesker i sorg eller skilsmisse. Læs mere her: http://pust.nu/

PUST adopterer:
Verdensmål 3: Sundhed og Trivsel
Verdensmål 17: Partnerskab for handling.

Sorø kommunes Vision 2022 bruger aktivt FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling for at skabe bæredygtig omstilling og bæredygtig vækst. Med afsæt i verdensmålene vejleder og hjælper Sorø Erhverv og kommunens verdensmålsambassadør virksomheder, institutioner, borgere og foreninger til at arbejde bæredygtigt.

Lars Damgaard, Rune Rønne, Mette Hesselberg og Pipaluk Balslev. Foto Signe Foersom, Sorø Kommune