Lokalarkivet Dianalund
Sømosevej 44
4293 Dianalund
Tlf.: 58264275

Hjemmesider:
https://gammeldianalund.dk/
https://arkiv.dk/

Facebook: https://www.facebook.com/groups/199202080161263/

Åbningstider
Torsdag 13-17

At kende sin hjemstavn
I hjertet af Dianalund ligger en af Sorø Kommunes 3 lokalarkiver. Her kan du lære din egns historie at kende. Du kan finde oplysninger i kirkebøger og gamle protokoller gemt på mikrofilm. Derudover kan du gå på opdagelse i de topografiske samlinger, i personalehistoriske samlinger samt dykke ned i arkiver af gamle avisudklip, arkivalier og folkefortællinger.

Måske er du født på egnen og har fulgt med i udviklingen i egnens virksomheder, butikker og livet på gårdene. Er du tilflytter, kan du på lokalarkivet finde ud af mere om det sted du bor, og hvorfra din verden nu går. At kende sin hjemstavn er en spændende affære, som giver én et helt særligt tilhørsforhold.

En samlet indsats
Ved siden af ethvert lokalarkiv virker en række lokalhistoriske foreninger, som hver især kan bidrage med oplysninger, udstillinger, bøger, brochurer omhandlende særlige emner indenfor egnens historie.

Lokalarkivet i Dianalund hænger uvægerligt sammen med Lokalhistorisk forening for Niløse, Ruds Vedby, Skellebjerg og Tersløse sogne. Foreningens formål er at styrke den lokalhistoriske interesse for egnen: den tidligere Dianalund Kommune, som bestod af de nævnte sogne.

Foreningen arbejder på at indsamle og udbrede viden om aktuelle og tidligere aktiviteter på egnen og støtter op om Lokalhistorisk arkiv i Dianalund.

Lokalhistorie og verdenshistorie
De store begivenheder, vi kender fra både Danmarkshistorien og verdenshistorien har også haft sit aftryk på vores lokale historie. På Lokalarkivet i Dianalund findes løbende udstillinger, der fortæller om store verdensbegivenheder, og hvordan disse udmøntede sig på egnen, herunder 2.verdenskrig. Dyk ned i spændende fortællinger om, hvem der hjalp tyskerne og hvilke modstandsaktiviteter, der fandt sted på Dianalund-egnen.

Udstillingerne på Lokalhistorisk Arkiv i Dianalund har også omhandlet mindre og mere nære emner som jul, borddækning, skoleprojekter, konfirmation, dukker, flygtninge i området, indre missions historie og mange andre. Nogle gange er der ikke tale om udstillinger, men om formidling via film, fotos, bøger eller teaterforestillinger.

Historier fra egnen
Lokalhistorisk forening for tidligere Dianalund kommune har mange år på bagen, men de er ikke så gamle, som nogle af de historier, der fortælles. På Lokalhistorisk arkiv kan du se fotos fra gamle dage og finde udgivelser af historier fortalt af lokale. Via hjemmesiden sælges lokalhistoriske bøger til yderst rimelige priser.

En måde at opleve din egns historie kan du få ved at deltage i byvandringer, herunder de byvandringer du finder på Lokalhistorisk hjemmeside, hvor du med din ipad kan gå på Oldtidsvandring i området omkring Dianalund og Ruds Vedby og se de mange oldtidsminder.

Måske har du selv en god historie at fortælle om din opvækst. Kontakt gerne Lokalarkivet i Dianalund eller Lokalhistorisk forening for tidligere Dianalund Kommune, som gerne tager imod og viderebringer gode historier fra gamle dage.

Kig forbi Lokalhistorisk Arkiv Dianalund i deres åbningstid og opdag, hvor mange gode historier, der findes der. Nutiden står ovenpå fortiden, og måske vil du i din egns historie finde forklaringer og forbindelser til i dag, som du ellers ikke havde opdaget. Det er i andres og egne historier, at vi møder os selv.

sølvpartner