Magdelone op på væggen.

Teatermaleren Ove Sternows store relief af skuespillerinden Jonna Neiiendam udstilles på Holberg Museet.

Alle tiders Holberg-fortolker finder nu plads på HolbergMuseet Tersløsegaard.

Det er skuespillerinden Jonna Neiiendam (1872-1938), som i et meterhøjt gipsrelief kommer op at hænge på væggen i en af Holbergs stuer på Tersløsegaard.

Hun er gengivet i sin rolle som Magdelone i Holbergs ”Maskerade”. Relieffet er udført af teatermaleren Ove Sternow (1883-1934), og er en gave til Holberg Museet fra hans nu 90-årige svigerdatter Ellen Birgitte Sternow.

Jonna Neiiendam var en af Det Kgl Teaters mest berømte skuespillerinder, i sin samtid kaldt for teatrets “dramatiske enepige”, fordi hun udfoldede sig snart sagt på alle felter gennem sin 36 år lange karriere på Kgs. Nytorv.

Allerede i sin tid på elevskolen spillede hun som 19-årig med i Holbergs ”Barselsstuen”, og senere brillerede hun som den ene holbergske Pernille og Magdelone efter den anden i forestillinger som ”Henrik og Pernille”, ”Erasmus Montanus”, ”Jean de France” og ”Den politiske Kandestøber”.

Teatermaleren Ove Sternows store relief af skuespillerinden Jonna Neiiendam udstilles på Holberg Museet. Foto: Tersløsegaard

Hun blev berømmet for sit barokke temperament og sin uforlignelige form af præcision, komik og fantasi på scenen.

På udebane medvirkede hun i flere Holberg-forestillinger på Théâtre de Champs Elysées i Paris, og hun blev indvalgt i den litterære Holbergklub i Bergen. Hun optrådte sidste gang på Det Kgl. Teater som Magdelone i ”Erasmus Montanus” i 1937.

Ove Sternow var uddannet på Kunstakademiet og blev ansat som teatermaler på Det Kgl. Teater.

Her kunne han fra malersalen gå ind i kulissen og overvære forestillingerne. Deraf kom inspirationen til figuren af Jonna Neiiendam, fortæller datteren, som har haft relieffet hængede i sit hjem hele livet.

Sternow udstillede flere gange på Charlottenborg og var samtidig en dygtig fagmand, der mestrede dekorationens vanskelige kunst.

Han blev således også tilknyttet både Den Kongelige Porcelænsfabrik og Bing & Grøndahl og stod i øvrigt bag Aarhusplatten fra 1909.

Nyerhvervelsen kan beses på HolbergMuseet i den kommende sæson, som indledes med natåbent kl. 19-23 torsdag den 4. juni.

Derefter er der fra søndag den 7. juni åbent hver lørdag-søndag kl. 12-16 til og med søndag den 6. september.

Desuden er der sæsonen igennem en række arrangementer (se nærmere på www.tersloesegaard.dk ) Museumsbesøg på andre tidspunkter kan bestilles hos museets foreviser ved henvendelse til post@tersloesegaard.dk eller telefon 7446 6770.

LUDVIG HOLBERG MUSEET TERSLØSEGAARD
Holbergsvej 101, 4293 Dianalund