For tredje gang har Kunstmuseet fået et flygel, og nu er det lykkens gang, for flyglet er købt til fast brug for koncerter på museet.

Det er meget godt, at digitaliseringen også har ramt musikken med et fint udvalg af el-klaverer (Yamaha, Roland og andet godt…), som mange pianister gerne, mere eller mindre nødtvungent medbringer til koncerter. Men der er nu ikke noget som et ægte flygel med hammerhoveder, strenge, filt og nagler pakket ind i en sangbund af ædeltræ. Derfor er jublen også endeløs ved modtagelsen af et smukt Hindsberg flygel i mahogni, der netop er blevet leveret til Sorø Kunstmuseum. Det 188 cm. lange flygel blev omgående taget i brug ved jazzkoncerten med Sophisticated Ladies fredag den 28. maj, hvor pianisten Marie Louise Schmidt trakterede instrumentet. Og nu lover flyglets placering på Kunstmuseet rigtig godt for fremtidige koncerter såvel med jazzpianister som klassiske kunstnere.

 

Det nyerhvervede flygel fik koncertdebut på Kunstmuseet fredag 28. maj med Marie Louise Schmidt ved tangenterne, da Sophisticated Ladies spillede. Pressefoto.

Fornemt Hindsberg med stor klang
Flyglet er noget af det fineste dansk-fremstillede, der kendes, nemlig Hindsbergs berømte model H3, der i 1930’erne blev bygget som kopi af Steinways berømte A-model – endda en lovlig kopi, idet Steinway ikke havde patentret i Danmark. Flyglet er i klangkarakter og volumen så vellykket, at et flertal af profesionelle kunstnere gennem årene har foretrukket Hindsberg frem for andre danske fabrikanters flygler. Det flygel, der nu er kommet til Sorø, har tilhørt en komponist og er af pianobyggeren Nicholai Wæhrens på Bogø blevet gennemrenoveret med nye hammerhoveder, strenge og nagler m.m. Fabrikant Emil Hindsberg døde i 1940, hvorefter firmaet sygnede hen og produktionen blev afhændet i 1952. I dag er bygges der slet ikke mere flygler noget sted i Danmark. Konkurrencen fra navnlig japanske fabrikker og den tiltagende udbredelse af el-klaverer har taget livet af det fine håndværk.

Tredje gang er lykkens gang
Det er tredje gang Kunstmuseet får et flygel inden for. På initiativ af Sorø Jazzen lånte man i 2014 den nu afdøde jazzpianist Horace Parlans flygel. Dermed kunne en række fine pianister tiltrækkes til koncerterne på Kunstmuseet. Et par år efter forlangte forvalteren af Parlans bo imidlertid flyglet udleveret, og det skete efter en minderig afskedskoncert med Ole Kock Hansen ved tangenterne. Kort tid efter lykkedes det at låne et flygel fra Ankerhus, så den fine række koncerter kunne fortsætte i nogle år. Men så blev Ankerhus nedlagt og opslugt af professionshøjskolen Absalon i Slagelse, hvor en samvitighedsfuld administrator for nylig fandt ud af, at flyglet skulle tilbageleveres. Så det blev pludselig afhentet. Nu var gode råd dyre, for nye koncerter var aftalt i tillid til at der kunne stilles et rigtigt flygel til rådighed.

Museets nye direktør Anna Krogh gik derfor i samarbejde med Sorø Jazzens kunstneriske leder Allan Aistrup resolut på jagt efter et passende koncertflygel. Det blev fundet på Bogø. Takket være en meget hurtig imødekommenhed fra bl.a. Sorø Spare- og Laanekasses Fond samt Sorø Kommune lykkedes det samtidig at opnå støtte til at købe det kostbare flygel. Så nu er der for tredje – og sidste! – gang igen på Kunstmuseet et fint koncertflygel til fryd for kunstnere og koncertpublikum. Denne gang er flyglet købt til fast placering på Sorø Kunstmuseum.

Næste koncert:
Big Band i Victoria på torsdag 3. juni
På torsdag den 3. juni kl. 20.00 spiller TipToe Big Band i Victoria Teatret. Bandet har den internationale, svenskfødte sangstjerne Viktoria Tolstoy med, så der kommer i alt 19 musikere på scenen. Der kan ventes en swingende koncert med et repertoire af klassisk bigbandmusik krydret med evergreens på kanten af jazz og pop.

Torsdag den 3. juni kl. 20.00
TipToe BigBand med Viktoria Tolstoy: Viktoria Tolstoy, vokal, Torben Sminge, dirigent, Saxer: Ole Visby baryton, Finn Henriksen, tenor, Morten Øberg, alt, Guy Moscoso, alt, Hans Mydtskov, tenor. Basuner: John Kristensen, Anders Ringgaard, Stefan Ringive, Mikkel Aagaard Nielsen. Trompeter: H.C. Erbs, Søren Phille Bærbak, Tomasz Dabrowski, Jacob Holdensen, Rytme: Michael Salling, klaver, Morten Nordal, guitar, Kasper Tagel, bas, Chano Olskær, trommer.
Sted: Victoria Teatret, Storgade 15, 4180 Sorø
Entré: 275 kr.
Reservation: www.victoriateatret.dk