I Sorø er et nyt fjernvarmeværk under opførelse, hvor bæredygtighed har stået øverst på dagsordenen fra projektets start. Foruden at skulle levere grøn energi til over 2000 borgere, så er det karakteristiske byggeri også opført i miljørigtige materialer, mens mængden af beton er reduceret og der er gjort plads til grønne tage, skriver Cembrit A/S i en pressemeddelelse.

Snart er Sorø Bioenergi klar til at levere grøn varme til mere end 2000 borgere i Sorø og omegn. Det nye fjernvarmeværk skal køre på lokalt have- og parkaffald, som sænker varmepriserne for byens borgere – og så er der hovedsageligt anvendt bæredygtige byggematerialer i byggeriet.

Byggeriet er opført med skrånende tag og facade, som har sat store krav til opførelsesarbejdet. I forbindelse med projektet har hovedentreprenøren, Østermark A/S, derfor løbende været i dialog med byggematerialeleverandøren Cembrit omkring montering og opførelse:

– Projektet er en kompleks sag, hvor der er anvendt store mængder facadeplader, som har forskellige smig og udskæringer. Desuden er der anvendt afslutningsprofiler, som skal være med til at sikre en flot finish omkring døre og vinduer, fortæller projektleder Anders Dybdahl fra Østermark A/S og uddyber:

– For at sikre at monteringsarbejdet er foregået korrekt, har det været utroligt givende for håndværkerne, at Cembrit har været med ude på pladsen, hvor der har været dialog omkring, hvordan vi udnytter materialerne bedst muligt, siger han.

Konkret har Cembrit leveret 3000 kvadratmeter Cembrit Solid-facadeplader til det omfattende byggeri, der meget lig tidens trend består af en karakteristisk, kombineret facadeløsning med både træ og fibercement. Fra projektets start har der været sat krav til arkitekturen, og det har også påvirket materialevalget:

– Byggeriet får en særpræget facade, som primært er udgjort af fibercementplader og trælameller i forskellige udskæringer. Trælamellerne er monteret yderst, så facadepladerne kan skimtes under, og i den forbindelse har farvevalget været særligt vigtig for arkitekten. Det gør sig også gældende for de resterende materialer, der er anvendt i byggeriet. Så det er spændende, at det ikke bare er et firkantet parcelhus, men et projekt hvor der er tænkt over detaljerne, lyder det fra Anders Dybdahl.

Tæt samarbejde har skabt bedre logistik på byggepladsen
Foruden rådgivning omkring materialevalg og monteringsløsning, har Cembrit også været med til at sikre et stabilt flow af materialer på byggepladsen. Det fortæller projektchef hos Cembrit, Brian Bjellum, der generelt oplever, at byggematerialeleverandører spiller en vigtig rolle i logistikken på byggepladsen:

– Landets byggefirmaer har enormt travlt i øjeblikket, og i den forbindelse er det sidste man ønsker, at manglende levering af materialer forsinker projektet. Derfor er det selv sagt vigtigt, at materialer kommer i de rette mængder til den rette tid, så der ikke opstår unødvendig ventetid og forsinkelser – og i den sammenhæng har byggematerialeleverandørerne et stort ansvar for, at processen kører ubesværet.

Første spadestik til Sorø Bioenergi blev taget i juni 2020, og det færdige byggeri forventes at stå klar til efteråret.

 

Foto: Cembrit
Foto: Cembrit
Foto: Cembrit