For sen søgning koster studiepladsen på læreruddannelsen

Mange gymnasieelever anser fristen for at søge ind på deres videregående uddannelse til at være den 5. juli. Men faktisk skal de søge læreruddannelsen senest klokken 12 på onsdag, hvis de har mindre end syv i gennemsnit. Og det har de fleste ansøgere til uddannelsen.

5. juli klokken 12. Sådan lyder fristen for søgning til videregående uddannelser i Danmark, hvis man kun skal søge ind på sin adgangskvotient. Og det skal langt de fleste gymnasieelever netop, da de ikke har andre kvalifikationer, som de vil have taget med i betragtning ved ansøgningen. Men for læreruddannelsen gælder det særlige, at man skal have adgangskvotienten 7 for at søge kvote 1. Ellers skal man søge kvote 2.

I disse dage mærkes det på uddannelserne, der modtager telefonopkald fra studiesøgende, der skal have viden om uddannelsen, fortæller Stina Løvgreen Møllenbach, der er Centerchef i Center for Skole og Læring på University College Sjælland:

”Mange af de studiesøgende er uvidende om, at de skal søge ind den 15. marts, så de får pludselig travlt med at få lagt deres ansøgning ind, når de opdager det”, siger hun.

Starter måske noget andet
Konsekvensen af den for sene søgning kan blive, at studerende med en for lav kvotient bliver optaget på en uddannelse, der ikke er deres førstevalg.

”Det skaber forvirring, for så står de jo med en studieplads, som de måske ikke brænder for”, siger centerchefen, der dog peger på, at der altid er mulighed for at søge eventuelle ledige pladser efter 30. juli, når optagelsen er gennemført.

”Er man opmærksom på denne mulighed, så kan man godt være heldig at komme ind, men det er en dårlig start, for så får man ikke forberedt sig mentalt og praktisk i forhold til start på uddannelsen hen over sommeren”, siger hun.

Søg helst den 15 – også til andre uddannelser
Det generelle råd fra UCSJ lyder derfor, at man altid overvejer at søge ind allerede den 15. marts, hvis man kender sine uddannelsesønsker.

“Ansøgninger, der er indsendt i kvote 2 bliver automatisk også behandlet under kvote 1, så hvis alt er klar til at søge, så der er god fornuft i at søge tidligt”, siger Stina Løvgreen Møllenbach.

Fortryder man sin prioriteringsrækkefølge af uddannelsesønskerne kan man i øvrigt godt ændre i rækkefølgen helt indtil 5. juli. Dog er det ikke muligt at ændre andre ting i ansøgningen, når den først er indsendt.