Af Jakob Spliid, Gruppeformand og Formand i Børn og Undervisningsudvalget (V)

I Venstre er vi ligesom de øvrige partier kede af den situation som Sorø kommune er i nu, hvor vi skal finde budgettilpasninger for ca. 50 millioner kr.

Disse tilpasninger skyldes et forventet større behov på en række områder, herunder meromkostninger til foranstaltningsområdet (anbringelser mv.), samt et fortsat stort behov for specialundervisning.

Herudover er det stigende energipriser, samt en ubalance i omkostninger til plejehjemspladser, hvor der er en større merudgift, da mange borgere har valgt plejehjemsplads i andre kommuner.

Jeg tror at vi alle er forundret over, at administrationens forslag til et ”budget i balance” allerede i december viste sig at være urealistisk. Hvad angår merudgifterne på børneområdet, så kommer det dog ikke som et lyn fra en klar himmel. I budgetforhandlingerne, gjorde jeg opmærksom på, at budgettet til bl.a. specialundervisning var for lavt i forhold til det antal børn der havde behov. Det gjorde jeg meget klart, hvilket førte til, at forhandlingerne trak ud. Desværre var der ikke opbakning til at hæve budgettet.

I Venstre foreslog vi allerede i starten af december, at gruppeformændene hurtigt satte sig sammen, så vi i fællesskab kunne lave de nødvendige tilpasninger på tværs af fagområder. Det endte dog ud med, at opgaven blev lagt i fagudvalgene. Det er vigtigt for os, at på trods af, at det er i velfærdsområderne de store budgetoverskridelser forventes, at det så vidt det er muligt er ”kolde hænder” der spares på og ikke på yderste led i de borgernære funktioner, hos børnene, hos de udsatte og ældre.

Vi er nu midt i den proces administrationen har lavet, hvor vi i fagudvalgene netop har drøftet administrationens forslag til budgettilpasninger. Det har været en god proces, hvor vi har drøftet konsekvenser af de foreslåede tilpasninger. Vi har dog også gjort det klart for de øvrige partier, at vi fortsat kigger på tværs af fagudvalg og vi ser frem til fortsat at drøfte forslag, som ikke rammer velfærdsområderne frem mod 1/3, hvor vi i kommunalbestyrelsen skal træffe de nødvendige beslutninger.

Heldigvis er vi godt i gang, på tværs af partier for at finde steder hvor tilpasningerne ikke rammer velfærden i yderste led,- og der er fx fundet besparelser på it på 2 millioner, som ikke var en del af ”sparekataloget”. I samarbejde med de øvrige partier, fortsætter vi det konstruktive arbejde frem mod kommunalbestyrelsesmødet.