Vagtkalenderen er presset i plejesektoren i Sorø Kommune. De ældre vil bestemt få den pleje, de har behov for, men efter et hårdt år i skyggen af pandemien, så kæmper kommunen for at skaffe ferieafløsere og give de faste medarbejderne luft og overskud. Derfor kan man nu komme til walk in-jobsamtaler, skriver Sorø Kommune i en pressemeddelelse.

De trykker på alle knapper og trækker i alle håndtag i Sorø Kommunes vikarservice. Der skal skaffes ferieafløsere til en sommer, hvor medarbejderne, som har været igennem et hårdt år, fortjener i den grad deres ferie. Her betyder en godt besat vagtkalender, at de ældre får den ekstra omsorg, som kalder smil, glæde og tryghed frem i dagligdagen.

Anne Hansen leder Sorø Kommunes vikarservice, og hun har både snøren ude efter faglærte og ufaglærte, nyudklækkede studenter. Faktisk alle over atten år, som kunne tænke sig et job, der giver mening og som spreder glæde.

– Vi sørger for at give en masse tryghed og oplæring til dem der kommer ind, så det kan blive en sommer med store oplevelser for dem, siger hun.

Gå ind – få et job
Torsdag den 10. juni er der arrangeret walk in-jobsamtaler på Værkerne, på Frederiksvej 27 i Sorø. Det foregår fra kl. 10-12. Her står Anne og andre ledere og medarbejdere klar til at svare på spørgsmål om de jobs, der er i spil, og hvordan man kan komme i gang i plejesektoren i Sorø Kommune.

Der er både ledige pladser som ferieafløsere hen over sommeren og som fastansat i et fag, hvor man kan få stor betydning i hverdagen – både for borgerne, men også for de kollegaer, der står klar til at tage rigtig godt imod nye medarbejdere.

Tryg oplæring
I hjemmeplejen er social og sundhedshjælper Stinne Sømosegaard vant til at have nye kollegaer med ude i borgernes hjem. Og hun glæder sig til at se, hvem hun får muligheden for at lære op til den kommende sommer.

– Det kan godt være grænseoverskridende for mange at tage fat i det her fag. Vi kommer meget tæt på borgerne, og det kræver altså, at man bliver tryg ved det. Så vi kaster ikke bare folk ud i det, men tager dem med rundt som føl. De kan kigge over skulderen, begynde at tage del i det, og tage selvstændigt over, i det tempo, der passer til dem, siger hun.

Den typiske oplæringstid er på 14 dage, men Stine beretter om, at der både er plads til dem, der skal have en erfaren kollega med i længere tid og til dem, der hurtigere gerne vil ud på egen hånd.

Overskrid grænser ind til store oplevelser
Når det første lag af blufærdighed er skrællet af, er det da også et fag, som kan være fyldt med gode oplevelser.

– Der går ikke lang tid, før man finder ud af, at opgaver med personlig hygiejne fylder utrolig lidt i det, man tager med hjem fra en arbejdsdag. Det er jo bare en del af arbejdet for os. Men når det er gjort, betyder det så meget for de borgere, vi er der for. De smil, det sociale samvær og den tillid, der er mellem dig og borgeren, bliver det, du husker, fortæller pædagog Tanja Christiansen fra Plejecenter Mølleparken.

Det griber dig
Og det er lige til at blive afhængig af, fortæller Stinne Sømosegaard. Hun trådte selv ind i faget ved en pludselig indskydelse.

– Mine venner og min familie sagde, at det nok ikke var noget for mig, men allerede efter første dag, var jeg på krogen. Det var lige mig, og nu jeg har været her i 18 år, siger hun.

Det er de sociale oplevelser med borgerne – at være der for noget, der har brug for dig, som måske har det svært, og som sætter pris på smil og overskud, som fik krogene til at sidde så godt fast.

Og hun er ikke den eneste der hænger fast i faget. Blandt de faste afløsere i hendes team i hjemmeplejen er der lige nu en kollega, som også bare skulle ind og snuse til det en sommer, inden en uddannelse. Men hun hænger også ved.

– Det hænger nok også sammen med, at vi er gode til at byde folk velkommen, fortæller Stinne og fortsætter:

– Vi er jo glade for nye ansigter, og vi sørger for, at de er en del af det sociale, vi har sammen i medarbejdergruppen. Og så mærker vi hele tiden efter, om der er brug for, at de får lidt ekstra støtte på de dage, hvor der kan være pres på, siger Stinne.

For at medvirke til en god fremtid, for dem der vælger et job i Sundhed og Omsorg, er der stor fokus på, at hjælpe medarbejderne videre i uddannelse.
– Man får noget erfaring og kan bedre tage en beslutning, om man har lyst til at tage en uddannelse som Social og sundhedshjælper, Social og sundhedsassistent eller en anden sundhedsfaglig uddannelse. Under ansættelsen kan vi skabe kontakt til en uddannelseskonsulent, som kan vejlede nærmere om uddannelse, og der er også mulighed for uddannelse I samarbejde med jobcentret.

Hvordan kommer man ind i faget?
Alle, der er interesserede i at arbejde sammen med Stinne og Tanja, har muligheden nu. Anne Hansen står som sagt klar til walk in-jobsamtalerne, men hun har også hele tiden telefonen på sig, hvis nogen skulle være interesserede. For der er rift om kandidaterne.

– Vi har oplevet, at færre har spurgt til stillingerne i år, end der plejer at være. Mange af dem, der ellers ville søge mod plejesektoren, arbejder som podere rundt omkring i testcentrene. Det er også et godt job, men de går glip af den varige personlige kontakt, der er mellem vores medarbejdere, og de borgere, som bliver så uendeligt glade for at se dem hver dag. Det skal man ikke snyde sig selv for, siger hun.

 

Tanja Christiansen og Stinne Sømosegaard. Pressefoto.