Findes der overhovedet jobs til højtuddannede på Vestsjælland? Og skal man være 40+ for at blive leder i det offentlige? Disse og mange andre spørgsmål kan nyuddannede og næsten-kandidater fra København og Odense blive klogere på, når Sorø Erhverv deltager på Karrieredagene torsdag og fredag.

Lise Lotte Brandt, Sorø Jobcenter
Ole Hilden, Sorø Erhverv
Louise Beck Feldborg, Sorø Kommune
Martin Gundersen, Dines Jørgensen

Når Sorø Erhverv, Sorø Kommune og Dines Jørgensen i dag sætter kursen mod Odense og København for at deltage i årets største jobmesse for nyuddannede og næsten-kandidater er det først og fremmest for at komme i dialog med en masse unge mennesker og fortælle om jobmulighederne på Vestsjælland. Men de tre repræsentanter står også klar til at punktere en række myter, de unge måtte have. Om arbejdsmarkedet i provinsen, om det at pendle og også om det at arbejde i en kommune.

Kommune og erhvervsliv under én hat
Det er femte gang, Sorø Erhverv deltager på Karrieredagene. Med på messestanden medbringer de et helt katalog over lokale virksomheder, som løbende har behov for højtuddannet arbejdskraft.

I lighed med tidligere år deltager ingeniørvirksomheden Dines Jørgensen også på standen.

– Det er vigtigt for os at få fat i de unge nyuddannede. Vi oplever, at de tilfører noget andet end de mere erfarne medarbejdere. Typisk kommer de unge med en masse gå-på-mod og kan være med til at trække virksomheden i nye retninger, fordi de ikke ligger under for, hvordan man ”plejer” at gøre tingene. Vi har været med på Karrieredagene tidligere og har blandt andet været i dialog med konstruktører, tekniske designere og assistenter og miljørådgivere, og vi har været glade for at kunne hjælpe dem på vej enten hos Dines Jørgensen eller hos nogle af vores samarbejdspartnere, siger Martin Gundersen, afdelingsleder i Dines Jørgensen.

Plads til de unge ledertalenter
Men i år har kommunen en ny historie med i ærmet.

Louise Beck Feldborg (31) er leder af Administrativ Service i Sorø Kommune. Torsdag og fredag skifter hun lederkontoret ud med to dage som ”levende god historie” på karrieremessen. Hun er nemlig overbevist om, at hendes egen historie kan inspirere de unge og være med til at punktere nogle myter og fejlagtige forestillinger, de måtte have om det at arbejde i en kommune.

– Mit budskab til de unge er helt klart. Hvis du har lederambitioner, så kig på den kommunale verden. Det er ikke så kedeligt, som mange unge måske går rundt og tror. Tværtimod! En kommune er tit langt mindre topstyret end mange private virksomheder, og det betyder, at du kan prøve kræfter med ledelse på den fede måde. Dér hvor det handler om at lede mennesker.

Louise Beck Feldborgs egen historie viser med tydelighed, at det kan lade sig gøre at komme godt i gang med en karriere inden for ledelse, selvom man er ung.

– Jeg arbejdede i to år som økonomi- og udviklingskonsulent i Sorø Kommune, før jeg søgte jobbet som leder. Jeg var oppe i mod langt mere erfarne kandidater, men Sorø Kommune havde modet til at vælge mig. Jeg har fra starten oplevet en helt fantastisk opbakning fra den øvrige ledelse. Lige fra min egen chef til kommunaldirektøren. Hele vejen rundt har der været opbakning til mig som ung leder, og jeg er blandt andet blevet tilbudt et sparringsforløb, hvor kommunens øverste ledere øste rundhåndet ud af deres egne erfaringer og gav mig sparring på aktuelle problemstillinger.

Unikke muligheder
Kommunaldirektør Søren S. Kjær er som den øverste administrative leder i kommunen optaget af, at kommunens ledelse hele tiden er den bedst mulige. Og med til det hører at skabe rum for talentudvikling, mener han.

– En kommune må gerne være et sted, man udlever sine karriereambitioner. Når vi ansætter unge ledere, så sørger vi for at skræddersy et forløb til dem, der matcher deres behov, så de bliver godt rustet til lederjobbet. Samtidig har vi den store fordel, at fordi vi er en forholdsvis lille og smidig organisation, så kan vi tilbyde noget i forhold til relationsopbygning, som man ikke finder ret mange andre steder, siger Søren S. Kjær.

Togturen er en gave
Også myten om det trælse pendlerliv står Louise Beck Feldborg parat til at punktere fuldstændig. Hun har gennem de seneste tre år pendlet til Sorø først fra Odense og nu fra København.

– Togturen er guld værd for mig som leder. Den giver mig 40 minutters fordybelse, hvor jeg kan forberede mig på dagen, læse mails, danne mig et overblik. Det betyder, at når jeg træder ind ad døren på kontoret, så er jeg fuldstændig klar og kan stå til rådighed for medarbejderne, siger hun.