Et budget i balance lyder smukt. I forordet til budget 2018 skriver borgmester Gert Jørgensen at ”Budget i balance og investeringer i kernevelfærd er nogle af hovedpunkterne i budget 2018-2021”. Men et budget i balance er ikke i sig selv en garanti for, at det går godt!

Det, der har betydning, er om budgettet bygger på realistiske indtægter og udgifter. Hvis det bare ser godt ud på overfladen, mens tallene under balancen er urealistiske, så kommer regningen før eller siden.

Det er nu er sket for Sorø Kommune. Vi har fået regningen og der mangler 100-120 mio. kr. Det er penge, der skal spares over de næste 4 år. Der skal spares 25-30 mio. kr. hvert eneste år.

I et interview med Sjællandske i august 2017, sagde borgmester Gert Jørgensen, om Sorø Kommunes økonomi: ”Vi har en velkørende motor, der kører på alle 6 cylindere, og der er benzin nok i tanken.”

Hvordan kan det så stå så galt til bare et år efter?

Vi tror ikke, at borgmesteren fik kigget godt nok efter, om der var benzin nok til lige frem at give den gas med 6 cylindre. Vi advarede om det sidste år under budgetforhandlingerne og påpegede at budgettet var urealistisk, samt at vi kunne forudse, at der ville komme budgetoverskridelser på velfærdsområderne i 2018.

Selvom der i den budgetaftale, borgmesteren indgik sammen med Dansk Folkeparti, Venstre og Radikale, står at ”Denne budgetaftale er indgået med fokus på sikker drift og tæt økonomi-og budgetstyring”, så fik vi desværre ret!

Allerede i januar måtte byrådet forholde sig til, at der manglede penge på folkeskoleområdet. Sådan fortsatte det i de næste måneder med budgetoverskridelser på ældreområdet, i ”Ung Sorø” og indenfor børnepasning. Nu vakler økonomien under alle velfærdsområder!

Jamen, vil mange sige, vi har hørt, at det er fordi byrådet har brugt 35 mio. kr. på at købe gadebelysningen tilbage fra SEAS –NVE?

Det er rigtigt, at det har kostet 35. mio. kr. og de skal findes. Men var det blot 35 mio. kr. vi skulle finde, var det en anden sag. Det kunne klares ved at udsætte eller sløjfe et stort anlægsprojekt, som omfartsvejen ved Dianalund. Den koster 45 mio. kr. Desværre er situationen betydeligt mere alvorlig.

Da byrådet gik på sommerferie, vidste vi, at vi havde en udfordring på 35 mio. kr. Men da vi kom tilbage fra sommerferie var problemet vokset til mere end 100 mio. kr! Vi er ærgerlige over, at der ikke er mere styr på økonomien. Det skaber usikker drift, usikkerhed for personalet og rammer især børnene, ældre og handicappede borgere.

Anne Madsen, Socialdemokratiet
Bo Mouritzen, Enhedslisten
Linda Nielsen, SF