At være barn på Sjællands Vestkyst kan næppe siges at være kedelig. Man kan komme på en tidsrejse tilbage til middelalderen og helt ud i fremtiden, eller hvad med at liste rundt i ægte vikingers fodspor? Det er to af de oplevelsesruter, man fra i dag kan prøve på henholdsvis Sorø Kunstmuseum og på Vikingeborgen Trelleborg ved Slagelse.

Oplevelsesruter for børn
Sidste sommer præsenterede VisitVestsjælland et nyt børneunivers, hvor man sammen med figuren Vester, kunne komme på oplevelsesture i henholdsvis Kalundborg, Slagelse og Sorø.

”Det er tre af vores kulturinstitutioner, der har været med til at forme og udvikle idéen”, siger Jens Müller direktør hos VisitVestsjælland” og fortsætter ”Vi får hvert år besøg af rigtig mange børnefamilier ikke mindst om sommeren i de 12.000 feriehuse i vores område, men tiltaget er bestemt også tiltænkt herboende familier, der kan opleve nærområdet på en sjov og anderledes måde”.

Det er nok ret sjældent, at et museumsbesøg står først på ønskesedlen over oplevelser hos børnene. Det er netop det, at dette nye børneunivers er tiltænkt at ændre på. Efter det første års erfaringer og evaluering er VisitVestsjælland nu klar med en version 2.0. Hele universet har fået et grafisk løft, og så har figuren Vester fået en søster – Ester.

Fra tidsrejser i middelalderen til vikingesang i festsalen
Sammen med Ester & Vester kan man nu komme på nye oplevelser på henholdsvis Sorø Kunstmuseum og Vikingeborgen Trelleborg. På Kalundborg Museum er man også ved at lægge sidste hånd på deres oplevelseshæftet. På Sorø Kunstmuseum glæder man sig over den nye version, og Vibeke Lund, der står for oplevelsesjagten, har da også allerede haft de første familier på opdagelse i museet. ”Vi oplever, at børn og forældre – eller snarere børnebørn og bedsteforældre, får sig en rigtig god oplevelse sammen. Det er en anderledes måde at opdage og opleve vores rammer på”, siger Vibeke, der glæder sig til at sende mange flere ud på kunstoplevelser i børnehøjde.

På Trelleborg er børn generelt ret optaget af og vilde med vikinger. Museumschef på Trelleborg, Anne-Christine Larsen smiler: ”Med denne oplevelsesjagt har vi mulighed for at formidle endnu mere vikingehistorie til vores yngste gæster. Oplevelsesjagtens indhold passer rigtig fint med den brede vifte af aktiviteter, vi har for børn, og indhold, som man i øvrigt både skal gå, løbe og hoppe sig igennem”.

Der er også en overraskelse til slut
Oplevelsesjagterne koster 75 kroner, og hæftet der er på 14 sider byder på forskelligartede opgaver med Ester & Vester. Oplevelsen er beregnet til børn mellem 5 og 10 år. Når jagten er færdig, og alle poster er besøgt, så venter en særlig hilsen fra Ester & Vester til børnene på hver af museerne, et lille minde man kan få med hjem.

”Der er flere samarbejder på tegnebrættet, såvel ruter som flere former for produkter i Ester & Vester regi”, afslører Jens Müller fra VisitVestsjælland. ”Det er vores ambition, at vi allerede til efteråret kan afsløre endnu flere Ester & Vester oplevelser. Her i weekenden den 4. og 5. august har den helt nye Strand Festival ved Sjællands Vestkyst faktisk fået lavet deres helt egen rute, så det er kun fantasien, der sætter grænser”, slutter Jens Müller.

Læs mere om konceptet her.

Foto: VisitVestsjælland