Den Stundesløse: Pernille, Vielgeschrey og Oldfux (foto HolbergMuseet)

Den Stundesløse vises på scenen i Tersløsegaards Holberghave nu på søndag den 26. august. Det er 292 år siden, komedien fik premiere på Danmarks første offentlige teater i Grønnegade i København, og lige siden er Ludvig Holbergs udødelige komedie blevet opført gang på gang. På søndag eftermiddag er det Bagsværd Amatør Scene, der kommer og opfører hele komedien i Holbergs originale version iklædt flotte kostumer.

Holbergs mesterlige stykke rammer det evigt aktuelle tema om den rastløse pedant, der hele tiden er i hektisk aktivitet, men alligevel aldrig rigtig får udrettet noget. I vore dage har fænomenet fået diagnosen stress. I Holbergs fremstilling er det snarere en grinagtig sjælelig defekt, som forklarer den fortravlede hovedperson Vielgeschreys opførsel. Han er samtidig så komisk tåbelig, at han vil have sin datter Leonora gift med en kedelig bogholder frem for hendes udkårne Leander. Takket være den snarrådige stuepige Pernille ordner alt sig dog til sidst, så komedien kan få en ægte holbergsk lykkelig slutning.

I nyere tid er Den Stundesløse gået over Det Kgl. Teaters scene med Jørgen Reenberg og Ghita Nørby i hovedrollerne og for få år siden også vist på Folketeatret med Henrik Koefoed og Cecilie Stenspil som Vielgeschrey og Pernille. Komedien er desuden blevet filmatiseret med John Price som instruktør, og i Norge blev den for et par år siden opført i Kristianssands Teater- og Konserthus.

RESERVATION af billetter ved henvendelse til foreviseren på e-mail post@tersloesegaard.dk eller telefon 74 46 67 70.