På den økologiske gård Birkemosehus i Lorup tæt på Sorø og Slagelse har Anne Hjelm i mange år avlet på sine Gotlandske Pelsfår og er en af de bedste besætninger i Danmark og Sverige.
Udover økologisk lammekød om efteråret sælges en lang uld- og skindprodukter i gårdbutikken året rundt. Vinterulden bliver brugt i Glerups Filtsko, som er et rent naturprodukt. Sommerulden går til garn/strik og plaider lavet i DK og de vaskbare skind får- og lammeskind bruges til møbler, barnevogne og som liggeunderlag i sengen. Så avl på Pelsfårene er en meget bæredygtig produktion og hjælper med at holde nogle arealer lysåbne, hvor der ikke længere vil være basis for en effektiv landbrugsproduktion.

Gårdbutikken
Gårdbutikken holder åbent næsten alle dage indtil jul mellem kl. 10 og 18, så man kigger bare forbi eller ringer i forvejen. Stort udvalg i forskellige garner med tilhørende opskrifter, færdigstrik, plaider i naturfarverne, de grå nuancer, filtsko og støvler. Mohairsokkerne er et kapitel for sig. De behøver ingen introduktion for dem, der kender dem. De hæmmer dannelse af hård hud, er bakterihæmmende, slidstærke og kræver mindre vask.
Med de Gotlandske Pelsfår kan man avle sig til glansfulde, silkige krøllede skind i de grå nuancer, som betyder at de ikke filtre sammen og kan holde i 20-30 år. Fås uklippet og i nedklippede vaskbare udgave.
Er vejret godt kan man nyde de efterårsklippede får på marken og vædderne som er ved at bedække og springer fårene i baghaven af DK’s første naturpark TystrupBavelse. Vi ses i baghaven af Danmarks første naturpark Tystrup-Bavelse.

Foto: Birkemosehus
Foto: Birkemosehus
Foto: Birkemosehus