Sorø Museum har åbent søndag den 1. december fra 13-18.30. Tid nok til både at se juletræet blive tændt på Sorø Torv og til at kikke inden for i det julepyntede museum. Kom i julestemning, få små fine historier om juletræer og julepynt og lav eget pynt af genbrugsmaterialer lige til at tage med hjem.

Kik ind på Sorø Museum søndag den 1. december til hyggeligt juleklip. Foto: Museum Vestsjælland.

Juletræet
Det er altid et stort øjeblik forbundet med fascination og forventningens glæde når julelysene tændes på byens store træ.

I år er det 111 år siden det første juletræ blev tændt i Danmark. Det var på Holsteinborg gods ved Skælskør i 1808. Husets unge frue, grevinde Wilhelmine Holstein, havde arrangeret et træ for sin lille datter. Hendes mand, lensgreve Fr. Adolph Holstein, kendte juletræet fra sin opvækst i Holsten, og familien bar traditionen med til Danmark. Der skulle dog gå mange år før det blev almindeligt i private hjem at tage et træ ind til jul og pynte det med lys, der blev tændt juleaften.

Juletræ med elektrisk lys
Udendørsjuletræet med elektriske lys er en københavner opfindelse. Dagbladet Politiken lancerede i 1914 et stort lysdækket juletræ på Rådhuspladsen i København. Elektrikeren herfra er samme år den første til at have juletræ med lys i en privat have.

I begyndelsen af 1930’erne kunne Sorøs borgere se det første juletræ med elektriske lys blive tændt på Torvet i Sorø. De første mange år var træet kun tændt i et par uger inden juleaften, senere blev det en tradition at tænde det på første søndag i advent eller lige deromkring.

Få endnu flere facts om juletræer og pynt gennem tiden på Sorø Museum. Udstillingen kan ses i perioden 1.- 22. december 2019.