Når der spilles jazz i Sorø i hele ugen fra den 21. til den 28. juli bliver det på dansk. Sorø Jazzfestival sætter i år den grundlæggende regel, at alle koncerter skal fremføres på dansk. Det drejer sig i løbet af festivalugen om godt 20 koncerter på 15 forskellige spillesteder.

I sagens natur bliver det først og fremmest i vokalkoncerterne, det kan høres. Men også nogle af de instrumentale numre vil være danske. For eksempel kommer pianisten Bent Axens komposition fra 1960’erne ”To iskol’ Hof” på repertoiret.

Sorø-dogmet betyder, at Oscar Brown Jr’s kendte ”Hum Drum Blues” kan blive til ”Trummerum blues”. Det er et af sangerinden Mette Juuls yndlingsnumre, og hun er blandt de fine musikere, der med entusiasme har svaret ja til at synge dansk i Sorø. Hun åbner jazzfestivalen søndag den 21. juli på Parnas i selskab med pianisten Søren Bebe, bassisten Felix Moseholm og trommeslageren Snorre Kirk. Mette Juul vil både dykke ned i den danske sangskat, skrive nye danske tekster og gribe til oversættelser af evergreens.

Modersmålet er ligesom jazzen et sprog, der er rigt og velegnet til tolkninger. Det er derfor på sin plads at understrege, at ”trummerum” ikke skal tages for ordbogens pålydende som en ”langvarig, ensformig tilstand af trivielle gentagelser”. Tværtimod kan Sorø Jazz love, at det bliver en medrivende sprælsk oplevelse at lytte til. Tilsvarende kvalitet kan imødeses ved festivalens følgende koncerter, hvor der synges dansk af blandt andre Regitze Glenthøj, Kira Martini, Søren Lampe, Cathrine Legardh og Birgitte Soojin.

Det samlede program for jazzfestivalen vil senere blive offentliggjort på hjemmesiden soroejazz.dk.

Mette Juul åbner jazzfestivalen med sange på dansk. Foto: Sorø Jazz.