Vinterjazz i Sorø er overstået, og der går noget tid før festivalen starter til sommer, men indimellem kan du opleve Henrik Gunde, Søren Bebe og John Marshall. Den første koncert er samtidig en jazzrejse til en sydhavsø.

Søndag sluttede Sorøs vinterjazzprogram med en udsolgt koncert med Cæcilie Norby på Kulturcafé Ludvig. Så nu er der en lang pause indtil Sorø Jazzfestivalen begynder søndag den 21. juli. Men nej, ind imellem er der foreløbig tre jazzkoncerttilbud.

Den første koncert er med den formidabelt dygtige pianist Henrik Gunde. Han er både kendt fra DR Big Bandet og som sikker ankermand i rytmegrupper bag adskillige store solister. Desuden har han sin egen trio, der med feel-good jazz har opnået en publikumssucces, som rækker langt ud over dedikerede jazzfan’s rækker. Søndag den 31. marts spiller han med sin klassiske jazztrio, der har en solid bas og taktfaste trommer bag klaveret. Det har siden 2010 været henholdsvis Nicolas Kock og Karsten Bagge, der udgør denne faste besætning.

Programmet hedder ”Gunde on Garner”, idet forbilledet er den legendariske amerikanske pianist Errol Garner, hvis helt specielle swingende spil med skønne melodilinjer er drevet frem af en hamrende aktiv venstrehånd, der i sin tid betog millioner af lyttere. Henrik Gunde kan ikke alene plagiere Garner, så man tror man lytter til en genopstanden (Garner døde i 1977!), han formår også at føje nye personlige tolkninger til, blandt andet ved at genoplive gamle danske revymelodier fra Kai Norman Andersen og Åge Stentoft.

Et sidespring i bus!
Koncerten er et ekstraordinært sidespring for Sorø Jazzen. Den finder nemlig sted i Nykøbing Falster! Derfor arrangeres busrejse fra Sorø samt modtagelse på Hotel Falster med velkomstdrink, frokostanretning og kaffe før koncerten. Der er afgang søndag den 31. marts med Nygaards busser kl. 10.30 fra Torvet i Sorø (eller 10.00 fra Tersløsegaard). Ved ankomst til Nykøbing F. serveres drink, frokost og kaffe før koncerten kl. 14.00. Derefter er der hjemtur med forventet ankomst til Torvet kl. 17.30 (18.00 på Tersløsegaard). Rejseleder bliver Allan Aistrup, hos hvem man kan reservere plads ved henvendelse til aa@jeronimus.dk eller på tlf. 7446 6770 (indtal gerne navn og telefonnummer til telefonsvareren, hvis han ikke lige besvarer telefonen). Prisen for det hele er 349 kr. (busrejse, frokost m.m. og jazzkoncert) + et gebyr på 25 kr. til billetbureauet.

Baggrunden for den usædvanlige jazzrejse er et ønske om at gense Sorøs tidligere turistchef Jesper Nygaard. Det var ham, der i 2013 fostrede ideen til Sorø Jazzfestivalen. Siden forlod han Sorø og er nu turistkoordinator i Guldborgsund Kommune. Som sådan har han hentet Henrik Gunde til Nykøbing Falster. Gundes trio var en af Sorøfestivalens første medvirkende, så det bliver både et genhør og et gensyn.

Koncert med soransk musiker
Den følgende jazzkoncert finder sted på Sorø Kunstmuseum søndag den 12. maj. Det er den i Sorø bosatte pianist Søren Bebe, som præsenterer sit nye album ”Echoes”, indspillet med bassisten Kasper Tagel og trommeslageren Anders Mogensen. De tre musikere har gennem tolv år spillet fast sammen, og den nye plade er deres sjette udgivelse. Den indeholder både Søren Bebes egne nye kompositioner og fortolkninger af danske salmer som Oluf Rings “Sig nærmer tiden” og Carl Nielsens “Tunge, mørke natteskyer” samt improvisationer over klassiske værker. Trioens tidligere udgivelser er blevet anmeldt med ord som ”sublim triojazz i verdensklasse: Toner som omslutter lytteren i en verden af musikalsk skønhed”.

Besøg af bebop-veteran fra USA
Den tredje programsatte koncert byder på en gæst fra USA, den 67-årige trompetist John Marshall som er veteran fra swing og bebop tiden. Han har spillet med stjerner som Lionel Hampton, Benny Goodman, Gerry Mulligan og Dizzy Gillespie. Han kommer egentlig til Danmark for at optræde i Jazzhus Montmartre i København – men Sorø får ham at høre først. Det bliver på Kunstmuseet onsdag den 26. juni, hvor han assisteres af to dygtige lokale musikere, bassisten Ida Hvid, og pianisten Calle Brickman samt sin medbragte russiske trommeslager Egor Kryukovskikh.

Info om koncerterne:
Søndag den 12. maj kl. 16.00
Releasekoncert med Søren Bebe Trio: Søren Bebe, piano, Kasper Tagel, bas, og Anders Mogensen, trommer.

SORØ KUNSTMUSEUM, Storgade 9, 4180 Sorø

Entré: 165 kr. Tilbud om tilkøb af afternoon tea for 125 kroner (serveres fra kl. 14.00).

Reservation: butik@sorokunstmuseum.dk eller tlf: 57 83 22 29. Du kan også finde billet her.

Onsdag den 26. juni kl. 19.00

John Marshall Quartet: John Marshall, trompet, Calle Brickman, piano, Ida Hvid, bas, og Egor Kryukovskikh, trommer.

SORØ KUNSTMUSEUM, Storgade 9, 4180 Sorø

Entré: 185 kr. Tilbud om tilkøb af grillmenu for 150 kroner (serveres fra kl 17.00).

Reservation: butik@sorokunstmuseum.dk eller tlf: 57 83 22 29. Du kan også købe billet her.

Pianisten Henrik Gunde spiller med sin trio for deltagerne i jazzrejsen 31. marts til sydhavsøen Falster. Foto: Sorøjazz.