At varme sin bolig op er en dyr fornøjelse, og hvert år bruger boligejere mange penge på at opvarme både bolig og brugsvand. Faktisk er varmen den største energisluger i boligen. Det kan derfor være en god idé at overveje at investere i grøn energi. Det vil både miljøet og din pengepung sætte pris på.

Der er mange forskellige måder, du kan varme din bolig op på. Der er fordele og ulemper ved de fleste varmekilder, og det kan derfor være vanskeligt at finde ud af, hvilken varmekilde der vil være mest fordelagtig for din bolig. Vi ser derfor nærmere på et udvalg af energirigtige varmekilder og gennemgår fordele og ulemper ved dem alle. Det kan gøre det lettere for dig at finde ud af, hvilken varmekilde der vil passe bedst til din bolig.

Efterisolering af din bolig
Som udgangspunkt bør du spørge dig selv, om dit hus er velisoleret? Hvis det ikke er det, kan det nemlig ikke betale sig at investere i en ny varmekilde. Så bør du i stedet starte med at efterisolere dit hus. Hvis dit hus er dårligt isoleret, vil du opleve et stort varmetab de måneder, hvor det er koldt og blæsende. Det skyldes, at varmen siver ud af huset. De fleste reagerer ved at skrue op for varmen, og resultatet er en meget dyr varmeregning. Det kan derfor dårligt betale sig at begynde at investere i en ny varmekilde, hvis du alligevel ender med at fyre for gråspurvene. Indled derfor med at isolere dit hus.

Der er mange måder, hvorpå du kan efterisolere din bolig. I de fleste huse vil loft og tag være det sted i huset, hvor det bedst kan betale sig at efterisolere. Det skyldes, at varme søger opad. Hvis taget er dårligt isoleret, vil der ske et stort varmetab gennem taget. Faktisk vil et dårligt isoleret loft og tag være årsagen til mellem 25 og 40 procent af det samlede varmetab fra din bolig.

Hvis du bor i et hus med et uudnyttet loft med fri adgang, er det ganske let at efterisolere. Du skal blot lægge isoleringsmåtter ud på loftsgulvet. Du kan også vælge at få blæst granulat ind i loftsrummet, men så kræver det, at du får professionelle til at udføre opgaven. Er rummet under taget derimod udnyttet til beboelse, er det indersiden af taget, der skal isoleres. Da det er skråvæggene, der skal have ekstra isolering, kræver det, at du kan isolere oppe fra tagrummet. Er det ikke muligt, kan det blive nødvendigt at isolere indefra, hvilket kræver, at du etablerer ny vægbeklædning.

Det kan også være en god idé at overveje, om husets gamle vinduer skal udskiftes med lavenergivinduer. Gamle vinduer er ofte utætte, og ved at udskifte dine vinduer med lavenergivinduer kan du reducere energiforbruget og spare penge på varmeregningen. Fordelen ved lavenergivinduer er, at solens varme trænger ind i huset, men vinduerne forhindrer energien i at forlade rummet igen.

Vælger du at investere i nye vinduer, kan du overveje at lade en vinduespudser stå for rengøringen. Dermed sparer du en masse tid, som du kan bruge på andre ting i stedet. Du kan finde en lokal vinduespudser i Sorø, der kan sørge for, at dine vinduer altid er skinnende rene.

Energirigtige varmekilder
Er dit hus velisoleret, kan du begynde at overveje, hvilken varmekilde du skal anskaffe dig. Et pillefyr er et eksempel på en grøn varmekilde. Et træpillefyr kan sammenlignes med et olie- eller gasfyr. Forskellen er blot, at i stedet for at fyre med olie eller gas, fyrer du med træpiller, som er lavet af sammenpressede træspåner og savsmuld. Fordelen ved et pillefyr er, at det både er billigt i drift og installering. Samtidig er det en god erstatning for et oliefyr, hvis du ikke har mulighed for at installere en varmepumpe. Du skal blot være forberedt på, at et pillefyr kræver lidt plads, og at det godt kan svine lidt. Samtidig skal du bruge tid på at rense og påfylde fyret.

Varmepumpen spås at være fremtidens opvarmningsform. En varmepumpe er placeret i en boks uden for huset, hvor en ventilator trækker luften forbi en varmeveksler. Varmen hives ud af luften, hvorefter den bruges til at opvarme din bolig. Det er en nem og billig måde at opvarme din bolig på – og ikke mindst miljøvenlig. Den eneste ulempe er, at boksen på husets facade ikke er specielt pæn, og at den udvendige del af varmepumpen larmer en smule.

En anden miljøvenlig varmekilde er jordvarme. Jordvarme fungerer således, at man graver en varmeslange med frostvæske ned i jorden. Herefter opsamles den varme, som er lagret i jordlagene. Energien føres gennem en slange til en varmepumpe i huset, hvor en kompressor omsætter energien til varme. Jordvarme er en miljøvenlig varmekilde, og det kræver nærmest ingen vedligeholdelse, når du først har fået det installeret. Det kræver dog, at du graver et stort areal i din have op for at installere jordvarmen. Samtidig er det nødvendigt, at dit hus er velisoleret, ellers kan jordvarmen ikke varme huset ordentligt op.