Til julen hører sammenkomster. Man mødes, spiser, drikker tæt, fester og morer sig med højrøstet snak og ofte flagrende erotiske undertoner. De har et navn: ”julefrokoster”. Alle kender dem. Og der tales og skrives i juletiden meget om fænomenet. Holdningerne er dog vidt forskellige. Fra EkstraBladets ”tips til at score din kollega” til Alt for Damernes ”sådan undgår du sexchicane”.

Forførende løjer under julefesten (fra Teaterselskabets opførelse af Holbergs Julestue). Pressefoto.

Skam og fordømmelse har altid gået hånd i hånd med den oprømte morskab og de erotiske fristelser. Ludvig Holberg skrev for 300 år siden en frivol komedie om sin samtids julefrokoster, og teaterpublikum kvitterede med ”latterbrøl” (det fortæller Holberg selv i sit 1. levnedsbrev), da skuespillet blev opført på GrønnegadeTeatret i 1724.

Titlen var simpelt hen ”Julestue”, for dengang kaldtes sammenkomsterne for ”julestuer”. Men indholdet var det samme, nemlig gilder, hvor der blev skejet ud med mad, drikke og tvangfri omgang, mens hæmningerne veg for seksuelle drifter.

Holberg lader sin gamle vrantne hovedperson Jeronimus vrisse: ”Jeg har set alt for mange eksempler på sådan galskab. Gid jeg havde en daler for hver piges jomfrudom der er gået af stabelen ved sådanne lejligheder.”

Blot to år senere reagerede myndighederne voldsomt mod julegilderne. I julemåneden 1726 lod Københavns politimester opslå plakater overalt i byen med forbud mod julestuerne og de støjende natlige udskejelser, de medførte. Det var en torn i øjet på kirke og øvrighed, at befolkningen brugte helligdagene omkring julen på den måde. Forbudet blev i øvrigt skærpet nogle få år senere, da den pietistiske kong Christian VI udsendte sin forordning om tvungen kirkegang og totalforbud mod skuespil og maskerader. Og det var skam alvor: Udeblev man fra kirke om søndagen, blev man sat i gabestok på kirkegården til skræk og advarsel!

Julen er vigtigere
Holberg var bestemt ikke pietist, men han gjorde sig alligevel i en af sine epistler (nr 62) nogle kritiske overvejelser om befolkningens trang til at feste. Han skrev, at om Verden består endnu i nogle tusinde år, vil det nok ende med, at der er lige så mange fester som der er dage i året. Og så kan det blive fornødent at tænke på, hvilke fester der er vigtigere end andre, fortsætter Holberg og svarer selv: Julen. Han mener, det er en højtid, der kan stå alene – ”for erfarenhed viser, at andagten lunknes ved festers, prædikeners, bønners, lovsanges multiplikation, og det er bedre at bede en gang alvorligt end 10 gange uden attention…”

Glædelig jul
HolbergMuseet åbner i 2020 torsdag den 4. juni kl. 19-23. Det sker i forbindelse med Dianalunds kulturnat. Søndag den 7. juni kl. 15.30 opføres en Holbergkomedie på havescenen, og derefter er der hver lørdag-søndag kl. 12-16 åbent på museet til og med søndag den 6. september.

Besøg på andre tidspunkter kan aftales med museets foreviser ved henvendelse til post@tersloesegaard.dk eller telefon 7446 6770 (telefonsvarer).